Řecký sýr Feta a jeho všestranné využití v kuchyni: Ochutnejte to nejlepší
Feta je řecký sýr, který se vyrábí z ovčího a kozího mléka v poměru 70:30. Sýrová hmota zraje po několik týdnů i měsíců ve slaném nálevu a pro svou charakteristickou chuť a vůni se používá nejčastěji ve středomořské kuchyni.
Feta se podobá balkánskému sýru, který je vyroben z kravského mléka. Sýr Feta sice podobně vypadá, ale ovčí a kozí mléko mu dává typické aroma i chuť, kterým se od balkánského sýra odlišuje. Poradíme vám, jak využít Fetu v kuchyni.
Co se dá připravit ze sýra Feta
Jeho využití je velmi všestranné:
- Samotný sýr, pokapaný olivovým olejem, je výborný s pečivem.
- Zeleninovým salátům a polévkám dodává slanost a výraznou chuť.
- Feta oživí všechny náplně do zeleninových koláčů a omelet.
- Nádivkami s Fetou se plní zelenina, placky nebo masové rolády.
- Zapečené pokrmy získají díky Fetě na vydatnosti a pikantnosti.
- Obložené talíře jsou velmi oblíbené - každý si volí své kombinace.
- Tradiční řecké pokrmy se bez Fety neobejdou - například řecký salát.
Feta se díky vyššímu obsahu tuku dobře zapéká, ale nejchutnější je ve své syrové podobě. Jelikož jde o slaný sýr, musíme s tím při přípravě pokrmů počítat a solit je až po přidání Fety. Zkuste si připravit zeleninový salát s Fetou podle našeho videa:
Komentáře