Jaké je tajemství dokonalého guláše? Známe triky profesionálů i dobré rady babiček
Guláš je jedním z nejoblíbenějších pokrmů české kuchyně. Co je klíčem k jeho dokonalé chuti? Objevte s námi tajemství správné přípravy, výběru surovin a ideálního koření. Nechte se inspirovat a překvapte rodinu dokonalý jídlem.
Guláš je jídlo, které spojuje generace a je stálicí na českých stolech. Ať už jde o nedělní oběd nebo večeři s přáteli, vůně dobře připraveného guláše osloví každého. Ale co dělá guláš opravdu nezapomenutelným? Je to správná kombinace a výběr surovin, trpělivost při vaření a pár osvědčených triků.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak uvařit dokonalý guláš
Základem jsou vstupní suroviny, tedy maso, které do guláše použijete. Nejlepší volbou je hovězí kližka, která má díky svému obsahu kolagenu bohatou chuť a příjemnou texturu po dlouhém vaření. Alternativně lze použít vepřové maso nebo směs různých druhů, například divočinu.
- Barvu guláše dělá cibule. Poměr cibule a masa by měl být přibližně 3:2 ve prospěch masa. Cibuli restujte pomalu na sádle do tmavě zlaté barvy, čím tmavší cibulový základ, tím tmavší výsledný guláš.
- Hned po zatažení masa přidejte sladkou mletou papriku, kterou můžete podle chuti nakombinovat s paprikou uzenou nebo pálivou. Dále použijte kmín a pepř, na závěr pak česnek a majoránku. Někteří kuchaři přidávají i rajčatový protlak.
- Maso můžete zalít studenou vodou, ale mnohem chutnější je vývar, který doporučujeme zkombinovat s pivem nebo červeným vínem.
- Dokonalý guláš potřebuje čas a tak je ideální vařit ho na mírném ohni alespoň dvě až tři hodiny, aby maso změklo a chutě se spojily. Pokud je guláš příliš řídký, zahustěte ho nastrouhaným chlebem, syrovým bramborem, jíškou nebo trochou mouky rozmíchané ve vodě.
- Tradičně se guláš podává s houskovými knedlíky nebo čerstvým chlebem. Pro méně tradiční verzi můžete zkusit rýži nebo těstoviny.
Nejlepší guláš není o složitých receptech, ale o lásce k vaření a dodržení několika osvědčených pravidel. S kvalitními surovinami, trpělivostí a kapkou kreativity vytvoříte jídlo, které si každý zamiluje.
Komentáře