Tajemství nejlepší kachny: Měkké maso s křupavou kůrčičkou si vás získá
Těžko si představit více svátečnější pokrm než pečenou kachnu s křupavou kůrčičkou, se zelím a domácím knedlíkem. Kachní maso nepatří zrovna k nejlevnějším kouskům, proto přinášíme několik tipů ke správné přípravě.
O vánočních svátcích se tradičně peče kachna, protože dříve bylo zvykem připravit to nejlepší, co domácnost měla. A taková pečená kachna, uvnitř šťavnatá, na povrchu křupavá, společně s kyselkavým zelím a knedlíkem je opravdovou pochoutkou. Avšak pečení kachny je časově náročné a můžeme udělat mnoho chyb.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jaké je tajemství nejlepší kachny
Aby kachna nebyla vysušená a chutnala skvěle, je potřeba se vyhnout chybám a dodržet správný postup. Také budeme při jejím pečení potřebovat dávku trpělivosti, protože tento pokrm není hotový hned. A v čem spočívá tajemství?
- Kachnu vyndejte z lednice s předstihem, aby maso neutrpělo teplotní šok. Po omytí maso dobře osušte papírovými utěrkami.
- Kořeňte jednoduše, kachní maso má samo o sobě lahodnou chuť, proto postačí osolit a okmínovat, avšak důkladně zvnějšku, zevnitř i do záhybů, aby maso nebylo mdlé.
- Není potřeba kachnu před pečením podlévat, kachní maso pustí dost tuku.
- Kachnu pečte pomalu, delší čas a v uzavřeném pekáči. Tuk se díky tomu vyškvaří a maso zůstane šťavnaté. Kachnu začněte péct na 120 °C, a to přibližně 4,5 hodiny (podle velikosti kachny). Troubu ani pekáč během pečení neotvírejte.
- Pro křupavou kůrku kachny odkryjte pekáč v závěru pečení, zvyšte teplotu na 200 °C a dopečte dalších asi 20–30 minut.
- Po vytažení z trouby nechejte kachnu ještě 10–15 minut odpočívat.
- Je kachna hotová? To ověříte jednoduše lehkým otočením stehýnka za jeho kost. Pokud to jde snadno, je hotová. Nepíchejte do kachny vidličkou ani špejlí, zbytečně by vytekla šťáva.
Tuto vynikající pečenou kachnu si můžete připravit podle našeho videonávodu, který vás postupem provede krok za krokem. Dobrou chuť a krásné svátky.
Komentáře