Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bez vánočky si mnozí z nás nedovedou představit vánoční svátky. Někteří si vánočku kupují, ti odvážnější se pouští do jejího pečení. Známe tajemství, jak upéct tu nejchutnější a nejkrásnější vánočku, o které se s vámi rádi podělíme.

Vánočka je plná symboliky a také proces jejího pečení měl svá pravidla. Hospodyňky musely při zadělávání těsta obléci bílou zástěru a uvázat si šátek na hlavu, během kynutí vyskakovaly do výšky, aby těsto dobře nakynulo. Po celou dobu až do upečení pak nesměly promluvit, jinak se vánočka nepovedla.

Jaké je tajemství nejlepší vánočky?

Věříme, že je důležité dodržovat určitá pravidla, ale nebojte, nebudete muset vyskakovat do výšky, těsto nakyne i tak - pokud dodržíte naše pravidla.

  • Pro nadýchanou a jemnou vánočku použijte hladkou mouku, chcete-li mít vánočku zdravější, nakombinujte ji s celozrnnou moukou.
  • Rozinky můžete namočit do vody, ale voňavější alternativa je jejich namočení do rumu a rumem následně nahradit i část tekutiny v receptu. Přidávejte je do těsta až úplně nakonec.
  • Sůl a změklé (nikoliv rozpuštěné) máslo vmíchejte do těsta až nakonec
  • Těsto na vánočku potřebuje opravdu dlouhé hnětení, aby se dostatečně uvolnil lepek - zhruba 10 minut v robotu a ručně ještě víc.
  • Těsto vyžaduje dvojí kynutí, nejprve hodinu v míse a následně hodinu po upletení na plechu. Nedokynutá vánočka se během pečení potrhá a překynutá klesne a bude z ní placka.
  • Před pečením vánočku potřete rozšlehaným vajíčkem, získá tak krásně lesklý povrch.
  • Je-li vaše vánočka složená z více pater, zajistěte ji špejlemi.
  • Vánočku vkládejte do trouby rozpálené na 180 °C, ale ihned po vložení teplotu snižte na 160–170 °C.

Tajemství dokonalé vánočky tedy spočívá především v trpělivosti a správných, kvalitních surovinách. Proces zpracování, kynutí i pečení těsta prostě nijak neuspěcháte a s tímto faktem je třeba předem počítat. Odměnou vám potom bude ta nejlepší vánočka, která je dělaná s láskou. A když se i přesto něco nepovede? Moučkový cukr zamaskuje mnohé.

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky