Jak upéct tažený štrúdl s jablky? Těsto nechte odpočinout a pak je pořádně vytáhněte
Tažený štrúdl mnozí z nás znají ještě od svých babiček. Možná také vzpomínáte, jak kdysi vytahovaly tenoučké těsto, až bylo skoro průsvitné, a dovnitř zpracovaly pořádnou dávku strouhaných jablek. Jeden takový recept pro vás máme, můžete ho s námi vyzkoušet.
Tažený štrúdl je velmi chutný, ale přitom vyjde levně. Těsto je jednoduché a velmi dobře se s ním pracuje. Nezapomeňte ho nechat chvíli odpočinout, mezitím si připravte jablka a ostatní suroviny do náplně. Než se do pečení pustíte, dobře zvažte, jestli bude stačit jediný plech nebo rovnou upečete více plechů. Štrúdl je totiž tak dobrý, že dlouho nevydrží.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak upéct tažený štrúdl
Štrúdl můžeme péct kdykoliv, ale protože se jedná o skvělý způsob zužitkování padaných jablek, pečeme ho především na podzim.
- Na tři nohavice báječného štrúdlu budete potřebovat 250 g hladké mouky, 1 lžíci cukru moučka (20 g), 40 g rozehřátého másla, 1 lžíci octa, 100 ml teplé vody. Na náplň si ještě připravte strouhaná jablka, skořicový cuk a rozinky namočené v rumu.
- Mouku s cukrem prosejte na vál a přidejte rozehřáté máslo.
- Postupně přilévejte teplou vodu s octem a těsto zpracujte na vále nejprve kulatým nožem a potom důkladně rukama. Mělo by být hladké, pružné a nelepivé.
- Pak těsto zakryjte nahřátým kastrolkem nebo pánví a nechte je asi půl hodiny odpočinout. Pokud by těsto vychladlo, ztuhl by v něm tuk a hůře by se s ním pracovalo. Autorka receptu doporučuje dát těsto do hlubokého talíře a postavit pod něj hrnec s teplou vodou.
- Tip 1: Máslo můžete nahradit olejem, který nahřejete společně s vodou a octem.
- Během doby, kdy těsto odpočívá, využijte čas na přípravu náplně. Vykrájejte a nastrouhejte jablka.
- Pak těsto rozdělte na tři části a každou tence roztáhněte. Vzpomínáte, na čem babička tento štrúdl vyvalovala? Můžete použít větší utěrku a lehce ji poprášit hladkou moukou. Usnadníte si takto práci. Zpočátku těsto rozvalujte pomocí válečku, pak můžete i jen "vytahovat". Mělo by to jít velmi snadno, zvlášť když si ruce potřete rozpuštěným máslem, aby se vám na ně těsto nelepilo. Roztahování provádějte od středu k okrajům těsta. Pokud vám zůstanou silnější okraje, můžete je usmažit v oleji a pocukrovat nebo posolit.
- Pak na rozválené pláty těsta rozložte náplň - strouhaná jablka, skořicový cukr (nebo jen skořici) a rozinky.
- Tip 2: Naše babičky přidávaly k náplni ještě strouhanku a rozehřátý tuk. Můžete použít rozehřáté máslo nebo náplň trochu pokapat olejem, každopádně pak bude štrúdl ještě chutnější.
- Pláty stočte za pomoci utěrek, na kterých jsou rozprostřené, a nohavice položte na plech vyložený pečicím papírem (nebo vymazaný tukem), pak je potřete rozehřátým tukem nebo rozšlehaným vajíčkem.
- Vložte do vyhřáté trouby a pečte při teplotě 220 °C pěkně dozlatova.
- Hotový štrúdl můžete po vychladnutí pocukrovat a krájet.
- Tip 3: Výborný štrúdl je i se strouhanými jablky a mletým mákem, v tom případě ale nejlépe chutná teprve druhý den po upečení, když se jablka s mákem dobře spojí.
Podívejte se na celé znění receptu na tažený štrúdl, doporučujeme přečíst i komentáře pod receptem, ve kterých můžete najít užitečné rady a tipy.
Už jste tažený štrúdl vyzkoušeli? Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma štrúdl: Jablečný závin podávejte s vanilkovou omáčkou, šlehačkou nebo zmrzlinou
Jak sklízet a vyklepávat mák. Víte, proč ručně sklizený a vyklepaný chutná nejlépe?
Jak rychle nastrouhat jablka? Budou se hodit do moučníků i do salátů, pochutnají si na nich děti
Komentáře