Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tažený štrúdl mnozí z nás znají ještě od svých babiček. Možná také vzpomínáte, jak kdysi vytahovaly tenoučké těsto, až bylo skoro průsvitné, a dovnitř zpracovaly pořádnou dávku strouhaných jablek. Jeden takový recept pro vás máme, můžete ho s námi vyzkoušet.

Tažený štrúdl je velmi chutný, ale přitom vyjde levně. Těsto je jednoduché a velmi dobře se s ním pracuje. Nezapomeňte ho nechat chvíli odpočinout, mezitím si připravte jablka a ostatní suroviny do náplně. Než se do pečení pustíte, dobře zvažte, jestli bude stačit jediný plech nebo rovnou upečete více plechů. Štrúdl je totiž tak dobrý, že dlouho nevydrží.

Jak upéct tažený štrúdl

Štrúdl můžeme péct kdykoliv, ale protože se jedná o skvělý způsob zužitkování padaných jablek, pečeme ho především na podzim.

  1. Na tři nohavice báječného štrúdlu budete potřebovat 250 g hladké mouky, 1 lžíci cukru moučka (20 g), 40 g rozehřátého másla, 1 lžíci octa, 100 ml teplé vody. Na náplň si ještě připravte strouhaná jablka, skořicový cuk a rozinky namočené v rumu.
  2. Mouku s cukrem prosejte na vál a přidejte rozehřáté máslo
  3. Postupně přilévejte teplou vodu s octem a těsto zpracujte na vále nejprve kulatým nožem a potom důkladně rukama. Mělo by být hladké, pružné a nelepivé
  4. Pak těsto zakryjte nahřátým kastrolkem nebo pánví a nechte je asi půl hodiny odpočinout. Pokud by těsto vychladlo, ztuhl by v něm tuk a hůře by se s ním pracovalo. Autorka receptu doporučuje dát těsto do hlubokého talíře a postavit pod něj hrnec s teplou vodou.
  5. Tip 1: Máslo můžete nahradit olejem, který nahřejete společně s vodou a octem.
  6. Během doby, kdy těsto odpočívá, využijte čas na přípravu náplně. Vykrájejte a nastrouhejte jablka.
  7. Pak těsto rozdělte na tři části a každou tence roztáhněte. Vzpomínáte, na čem babička tento štrúdl vyvalovala? Můžete použít větší utěrku a lehce ji poprášit hladkou moukou. Usnadníte si takto práci. Zpočátku těsto rozvalujte pomocí válečku, pak můžete i jen "vytahovat". Mělo by to jít velmi snadno, zvlášť když si ruce potřete rozpuštěným máslem, aby se vám na ně těsto nelepilo. Roztahování provádějte od středu k okrajům těsta. Pokud vám zůstanou silnější okraje, můžete je usmažit v oleji a pocukrovat nebo posolit.
  8. Pak na rozválené pláty těsta rozložte náplň - strouhaná jablka, skořicový cukr (nebo jen skořici) a rozinky.
  9. Tip 2: Naše babičky přidávaly k náplni ještě strouhanku a rozehřátý tuk. Můžete použít rozehřáté máslo nebo náplň trochu pokapat olejem, každopádně pak bude štrúdl ještě chutnější.
  10. Pláty stočte za pomoci utěrek, na kterých jsou rozprostřené, a nohavice položte na plech vyložený pečicím papírem (nebo vymazaný tukem), pak je potřete rozehřátým tukem nebo rozšlehaným vajíčkem.
  11. Vložte do vyhřáté trouby a pečte při teplotě 220 °C pěkně dozlatova.
  12. Hotový štrúdl můžete po vychladnutí pocukrovat a krájet
  13. Tip 3: Výborný štrúdl je i se strouhanými jablky a mletým mákem, v tom případě ale nejlépe chutná teprve druhý den po upečení, když se jablka s mákem dobře spojí.

Podívejte se na celé znění receptu na tažený štrúdl, doporučujeme přečíst i komentáře pod receptem, ve kterých můžete najít užitečné rady a tipy.

Už jste tažený štrúdl vyzkoušeli? Budeme rádi za vaše postřehy a zkušenosti. 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky