Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tažený závin je připraven z dotenka rozváleného těsta z hladké mouky, vody, octa a tuku. Těsto se rozvaluje na kuchyňském stole na pomoučeném ubrusu a pak opatrně roztahuje do stran, aby bylo téměř průhledné.

Jako děti jsme se taženého závinu nemohly nabažit - nebylo v něm totiž vidět žádné těsto. Nejčastěji se tažený závin připravoval s jablky nebo s mákem, jehož chuť báječně doladilo nakyslé ovoce - jablka, hrušky, švestky, višně a jim podobné.

Jak připravit tažený závin

Ačkoliv je mnoho receptů na těsto, dávám přednost tomu od své babičky:

  • 200 g hladké mouky (v současnosti kladu důraz na kvalitní dvounulku)
  • 50 g oleje či rozehřátého másla
  • 50 g studené nebo vlažné vody
  • 1 lžíce octa a 1 špetka soli

Suroviny vypracujeme do tvárného, nelepivého těsta. Vodu přitom doléváme postupně - některá mouka saje tekutiny více, jiná méně. Bochánek těsta vložíme na talíř pod obrácenou misku a na ni postavíme kastrůlek s teplou vodou. V létě postavíme misku se zakrytým těstem na slunce a necháme 30 minut odpočívat.

Jak naplnit a smotat tažený závin

Než si těsto odpočine, připravíme si náplň - já miluji mák a višně, jiný třeba jablka:

  • Odpočinuté těsto rozválíme na pomoučené utěrce nebo ubrusu. Ubrus můžeme ke stolu připevnit klipsy, které ho udrží na místě.
  • Vyválený plát dále vytahujeme rukama - pomalu, opatrně, aby se těsto netrhalo. Zaměříme se hlavně na kraje, které jsou silné.
  • Těsto posypeme mletým mákem, cukrem a skořicí, na to naklademe odpeckované višně a vše hustě pokapeme rozpuštěným máslem nebo sádlem.
  • Ohneme okraj závinu a pak ho smotáme pomocí ubrusu do dlouhého válce, který přeneseme na plech s pečicím papírem.
  • Závin potřeme tukem, na několika místech propíchneme vidličkou a plech vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C, kde ho upečeme.
  • Během pečení závin 1–2x potřeme tukem - a také hned po vyndání z trouby. Vychladlý moučník poprášíme cukrem a krájíme na řezy.

Alternativou taženého závinu je stejně chutný závin z kynutého, listového nebo tvarohového těsta. Kdo se bojí pracného vytahování, zvolí jednodušší variantu a připraví kynutý makový závin - například podle našeho videa:

Sladké drobečky

Moje babička používala umletý, ale nevařený mák. Vnitřek závinu pak nebyl tak měkký, ale naopak křehký. Není žádnou chybou, pokud těsto potřete makovou náplní, kterou si uvaříte předem. Závin bude výborný i se strouhanými jablky nebo s kombinací máku a jablek. A co takhle tažený závin se zelím a sladkými rozinkami? Sádla se rozhodně nemusíme bát - závin je chuťově lepší než ten s máslem.

Komentáře

Další tipy a triky