Tekutý houbový extrakt dodá vašim pokrmům silnou chuť čerstvých hub. Poradíme, jak ho připravit
Houbový extrakt neboli výtažek je koncentrovaný produkt z hub, který se výborně hodí k dochucení jídel, jako jsou bramboračka nebo kulajda. V zimě se pro nedostatek hub začínají používat houby sušené. V takovém případě jistě oceníte domácí houbový extrakt, který má oproti koření ještě silnější aroma.
Houbový extrakt má nejlepší chuť, pokud se vám povede posbírat více druhů lesních hub. Chuť výtažku tak bude intenzivnější. Lze do něj využít i houby, které se již nehodí k sušení, nakládání či odřezky. Jenom si dejte pozor, abyste měly houby vždy zdravé, neplesnivé a bez červů.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak si houbový extrakt připravit
Výtažek z hub využijete v kuchyni do všech jídel, kde je houbové aroma žádoucí. Používá se obdobně jaké jiné dochucovadlo, pouze je vhodné skladovat ho v menších skleničkách, neboť díky jeho intenzivní chuti ho použijete pouze malé množství.
- Na jednu dávku budete potřebovat: 1 kg očištěných hub, 50 g soli, 0,4 l vody a koření.
- Očištěné houby pokrájejte na kousky, propláchněte a přidejte sůl. Můžete kromě soli použít i koření jako je bobkový list, kmín nebo celý pepř. Podlijte malým množstvím vody a vařte. Postupně podlévejte vodou, aby se houby nepřichytly.
- Když spotřebujete celé množství vody a houby změknou, přeceďte je přes husté síto a odebranou tekutinu znovu vařte a zredukujte.
- Výsledný produkt byl měl být hustý například jako med.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak výtažek zavařit
Vzhledem k tomu, že se houbové výrobky rády kazí, dbejte při zavařování, abyste měli čisté sklenice i veškeré ostatní nářadí. Skleničky naplněné výtažkem sterilizujte při teplotě 90 ° C po dobu 30 minut. Po dvou dnech zavařování opakujte při stejné teplotě a stejném čase. Doporučujeme zavařovat do malých skleniček, neboť po otevření je nutné extrakt co nejrychleji zpracovat. Skladujte v temné a chladné místnosti, po otevření je uložte vždy do lednice.
Houbová omáčka
Houbová omáčka je přesně to jídlo, do kterého můžete využít připravený houbový extrakt. Vůně omáčky vás přenese na vycházky v pozdním létě, při kterých jste měli možnost si do košíku nasbírat i dary lesa. Omáčka se tradičně podává s houskovým knedlíkem, chlebem nebo i s brambory.
Znáte a připravujete houbový extrakt? Jaké recepty s ním nejraději ochucujete? Budeme rádi, když se s námi o své zkušenosti podělíte v komentáři pod článkem.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
7 houbových jídel: Vybrali jsme pro vás oblíbené houbařské recepty
Houby sterilované ve vlastní šťávě využijeme do mnoha houbových pokrmů. Výhodou je, že neobsahují ocet ani tuk
Historie a cesty koření na evropské stoly: Mák se dával na chleba, pepřem se platily daně a svazek bylin odháněl čarodějnice
Komentáře