Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa
Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje jako maso dietní a pro děti. Barvu má šedorůžovou až světle růžovou.
- Nejhledanějším masem bývá kýta. Kýta se vykosťuje a dělí stejně jako hovězí kýta na šály. Na přední straně kýty je tzv. ořech, z vnější stany stehna spodní šál (velké frikando). Kýtu pečeme vcelku nebo častěji ji krájíme na jednotlivé porce – řízky, které využíváme na minutky, smažené v trojobalu (vídeňský řízek) nebo upravené na grilu.
- Telecí pečeně (ledvina) leží podle páteře a často se prodává i s ledvinou v tukovém obalu, která k tomuto masu patří. Maso se peče i s tou ledvinou a krájí podle žeber na porce. Jednotlivá žebírka připravujeme jako minutky.
- Plec je část masa, která zůstává po oddělení kolena a trupu. U plece zůstává lopatka a přilehlé kosti. Je to šťavnaté a chutné maso, z kterého lze připravit i řízky. Jinak se používá na dušení (např. telecí na paprice).
- Telecí hrudí obsahuje žebra a hrudní koš. Ploché svaly na hrudi umožňují udělat do masa kapsy na nádivku, která se peče spolu s masem. Vykostěné hrudí se též smaží nebo dusí.
- Krk (karbanátek) má svalovinu prostoupenou řídkým vazivem. Využívá se k přípravě různých gulášů, perkeltů, ragú apod.
- Z kolínek se porcují tzv. ossobuco, což jsou asi 2 cm vysoké plátky masa i se středovou kostí. Ossobuco je skvělé dušené. Vykostěná kolínka se též převážně dusí.
- Smažené telecí nožičky bývala prvorepubliková specialita. Nohy zbavené paznehtů se vařily a používaly na různé rosoly nebo se po uvaření vykostily, obalily a usmažily. Býval to levný masitý oběd.
- Telecí hlava se prodávala po půlkách a bývala součástí velikonoční nádivky (od jehněčích a telecích hlav má název hlavička). Nyní se občas prodávají líčka, zbytek masa z hlavy se může použít na různá hašé a jiné sekaniny.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Sasko na talíři: Ochutnali jste někdy lipské skřivánky nebo drážďanský tvarohový koláč? Máme recept!
Vlasta Burian si domů „ukradl“ slavného kuchaře: Ten králi komiků vařil třeba kuře s jablky, volským okem a mandlemi
Jak na dokonalý telecí řízek a bramborový salát? Podle finalisty Pohlreichova souboje restaurací z Long Story Short je fígl v obalování
Komentáře