Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Miska chladného těstovinového salátu v teplém počasí zasytí a osvěží. Saláty mohou být pokaždé jiné podle použitých surovin. Můžeme je vzít i s sebou na výlet nebo připravit jako vydatné pohoštění pro návštěvu.

Základem chutného těstovinového salátu jsou správně uvařené těstoviny. Vaříme je vždy al dente, aby byly lépe stravitelné. Ostatní suroviny musí být zcela čerstvé, protože v teplém počasí by rychle podlehly zkáze. V létě jako zálivku použijeme olivový olej, bílý jogurt, zakysanou smetanu nebo sýr cottage. V teplém počasí se vyhýbáme majonézovým zálivkám.

Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky

Těstovinový salát s masem

Do salátu nápaditě upotřebíme zbytky vařeného, pečeného nebo grilovaného masa. Nejoblíbenější je maso kuřecí, ale můžeme využít i jakékoliv jiné podle zásob nebo chutě. Takový salát bude mít určitě úspěch.

Těstovinový salát s uzeným masem nebo uzeninami

Uzené maso nebo uzeniny dodají opravdu výraznou chuť salátům z těstovin. Výraznější chuť mají trvanlivé nebo fermentované salámy nebo klobásky. Uzeniny můžeme nahradit výborným uzeným tofu nebo tempehem.

Těstovinový salát s tuňákem

Konzervovaný tuňák je oblíbená a velmi chutná surovina do těstovinových salátů. Jeho použití je jednoduché a rychlé. Olej z konzervy zároveň poslouží jako zálivka nebo salát pokapeme olivovým olejem. Tyto saláty patří k těm nejžádanějším.

Těstovinový salát s houbami

Tepelně upravené houby jsou do těstovin výborné. Stačí houby podusit ve vlastní šťávě. Můžeme použít lesní houby čerstvé i sterilované nebo ty pěstované, které jsou na trhu celý rok. Žampiony jsou do salátů také velmi vhodné.

Těstovinový salát se zeleninou

Zelenina nemusí jen doplňovat salát, může být spolu s těstovinami hlavní surovinou. Tepelně upravený lilek např. připomíná houby. Čerstvá zelenina dodá salátu lákavou barevnost, zvláště papriky, malá rajčata, ředkvičky apod.

Jak dochutit těstovinové saláty

Máme různé možnosti:

  • Chuťově neutrální těstoviny můžeme doplnit i různými sýry. Do salátů jsou v létě oblíbené především sýry uchovávané ve slaném nálevu jako balkánský, feta, mozzarella apod.
  • Saláty vhodně doplníme čerstvými bylinkami. Samozřejmostí by měla být petrželka nebo pažitka. Do salátů s rajčátky doporučujeme přidat bazalku nebo oregano.
  • Také drobně nasekaná cibule nebo jarní cibulka, třený česnek nebo trochu hořčice zvýrazní a vylepší chuť každého salátu z těstovin.
Inspirací vám může být i videorecept na těstovinový salát s kuřecím masem.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky