Těstoviny můžete připravit na mnoho způsobů. Přinášíme velký přehled
Těstoviny jsou většinou jednoduchým jídlem, kterým nasytíte rodinu za málo peněz - a rychle. Nechte inspirovat možnostmi jejich přípravy, abyste nemuseli jíst pořád to samé dokola. Z našeho výběru si určitě vyberete.
Nejrůznější druhy nudlí a špaget mají původ v Asii a do Evropy se dostaly díky cestám Marca Pola po Asii. V Asii i Evropě se staly velmi variabilní surovinou, kterou je možno podávat na sladko, s omáčkami, zapékat nebo z nich připravit salát.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Těstoviny s omáčkami
Nejrůznější druhy těstovin podávaných s omáčkou tvoří oblíbené rychlé obědy i večeře. Zvláště Italové vynikají v přípravě těstovin i omáček k nim. Omáčky jsou nejčastěji sýrové, masové nebo zeleninové. Těstoviny se obvykle servírují už promíchané s omáčkou, nudle nebo špagety elegantně stočíme do tvaru hnízdečka. Těstoviny v omáčce nikdy neplavou, jsou jí jen obalené.
Zapékané těstoviny
U nás jsou asi nejoblíbenější šunkofleky, v oblibě máme ale i jiné druhy těstovin se zapečenou kůrčičkou na povrchu. Suché těstoviny krátce předvaříme, ochutíme a zapečeme v troubě. Při zapékání nesmí ztvrdnout, musí zůstat vláčné. Proto k nim dáváme dostatek bešamelu, omáčky nebo vaječné zálivky. Zapékáme vždy krátce.
Polévkové těstoviny
Těstoviny do polévek vybíráme drobnější, aby se lépe jedly. Patří sem různé nudličky, hvězdičky, písmenka, strouhání či těstovinová rýže. V Asii jsou oblíbené i větší tvary těstovin ve tvaru stočené mušle, které se většinou vkládají po jedné do misky s vývarem.
Těstoviny na sladko
Těstoviny na sladko milují hlavně děti, ale občas si je dopřejí i dospělí jako vzpomínku na dětství. Uvařené těstoviny sypeme moučkovým cukrem, mletým mákem, strouhanými oříšky, tvarohem nebo opraženou strouhankou a mastíme máslem.
Těstovinové saláty
Oblíbené těstovinové saláty si dáváme nejčastěji k večeři nebo svačině. Nejvíce nám chutnají v létě, kdy jsou plné čerstvé zeleniny a v horku zasytí i ochladí. Uvařené těstoviny doplňujeme tepelně upraveným masem, uzeninami, zeleninou a dalšími ingrediencemi podle našich chutí. Saláty lahodí oku i zažívání.
Domácí těstoviny
Pokročilí kuchaři a labužníci s oblibou připravují domácí těstoviny. Nejčastěji připravujeme polévkové těstoviny jako nudle nebo strouhání. Milovníci italské kuchyně si také připravují domácí pappardelle nebo lasagne. Přece jen ty domácí chutnají lépe.
Domácí gnocchi
Gnocchi se kuchařsky řadí k těstovinám, ačkoliv jsou většinou z bramborového těsta. Známe ale i těstoviny ve tvaru gnocchi - a zároveň také s tímto názvem. Někdy to může být matoucí. Pro urychlení vaření můžeme koupit bramborové gnocchi hotové chlazené nebo mražené. Ty stačí jen krátce povařit, než vyplavou na povrch, nebo je můžeme opékat na tuku, dokud nezměknou. Opékané jsou velmi chutné.
Těstovinová jídla patří k oblíbeným pro jejich variabilitu, snadnou a většinou rychlou přípravu a při správném postupu i lehkou stravitelnost. Začátečníkům může poradit videorecept s přípravou lasagní s mletým masem:
Komentáře