Jak na dokonalou domácí vánočku? Máme pro vás rady a tipy od Josefa Maršálka
S přicházející zimou se začínáme zajímat o vánoční pečení, abychom vše včas stihli. Bez vánočky a cukroví Vánoce nemohou být. Jak docílit vánočky nejen krásné pro oko, ale také skvělé chuťově, jsme se zeptali Josefa Maršálka.
Vánoce jsou neodmyslitelně spjaty s vánočkou, která je symbolem hojnosti a blahobytu. My jsme pro vás k její přípravě sepsali tipy od známého cukráře a pekaře Josefa Maršálka. Díky těmto radám už nebudete muset péct vánočku ve formě.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak na dokonalou vánočku?
Přinášíme vám tipy, se kterými rozhodně nesáhnete vedle:
- Kvalitní a ověřený recept je základem úspěchu.
- Na těsto vždy používejte ingredience pokojové teploty.
- Zapomeňte na lžičky a hrnky, ingredience važte pomocí kuchyňské váhy.
- Těsto vypracujte bez soli a tuku. Poté přidejte sůl a po jejím zapracování přidejte tuk.
- Doba hnětení je důležitá kvůli provázanosti lepku. Ke skvělému těstu se dopracujete po 6–7 minutách hnětení.
- Nikdy nedosypávejte mouku k hotovému těstu. Lepek z nově přidané mouky se neprováže s těstem, které pak bude trhavé, hutné a nedobré.
- Rozinky přidejte až do zcela vypracovaného těsta a lehce je ručně zapracujte, aby se nepoškodily.
- Dávejte pozor na osychání těsta. Ztvrdlá krusta těsto nenechá kynout a tím bude znehodnoceno. Proti oschnutí vám pomůže vlhká utěrka nebo potravinová folie.
- Po nabytí objemu těsta na 1,5 násobek s ním začněte pracovat. Rozhodně ho nenechte překynout.
- Prameny na vánočku si odvažte. Díky tomu bude krásná a rovnoměrná.
- Naučte se plést vánočku ze šesti pramenů, k čemuž vám pomohou např. punčochy. Prameny jsou mezi sebou tak propleteny, že se vám vánočka „nerozjede“.
- Důležité je nacvičit si pletení ze 6 pramenů předem, při práci s těstem není čas na experimenty. Jakmile budete mít tento postup v malíčku, můžete se vrhnout na jinak splétanou vánočku.
- Hotovou vánočku je potřeba nechat před pečením ještě odpočinout – ani během této fáze těsto nesmí oschnout. Potřete nebo postříkejte vánočku vodou.
- Jakmile vánočka nakyne, potřete ji rozšlehaným vejcem, posypte mandlemi a vložte do předem vyhřáté trouby.
- Troubu předehřejte na 180 °C, teplotu poté stáhněte na 160 °C a vánočku při této teplotě pečte po dobu 30 minut. Troubu během pečení neotvírejte.
Dejte nám vědět do komentářů, jak se vám vánočka podle výše uvedených rad povedla. Všechny si je můžete vyzkoušet na nejoblíbenějším vánočkovém receptu našeho webu, jehož přípravou vás provede videorecept:
Vánoce a vánoční cukroví
Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví.
Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví, jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.
Mohlo by vás zajímat:
Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčky | Kokosky | Vosí hnízda
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na to, aby se vánočka dobře propekla a přitom se na povrchu nepřipalovala? Vyzkoušejte jednoduché rady
Deset odpovědí na otázky ohledně pečení vánoček: Poradíme vše, co potřebujete vědět, aby se vám vánočka povedla
Cukrář Josef Maršálek radí, jak zajistit, aby buchty nebyly vysušené. Klíčem k úspěchu je hlavně neuspěchat přípravu
Komentáře