Filo těsto je tvárné a variabilní. Přesvědčte se ve videonávodu
Filo těsto je tenoučké těsto z mouky, oleje a teplé vody, které by mělo být průhledné. Přestože je tenké, je poměrně pevné, takže s ním jde dobře pracovat. Využijete ho na slané i sladké pečení.
Inspirace ze světové kuchyně se vždycky hodí, když nám dojdou nápady. Tentokrát máte možnost se naučit pracovat s filo těstem, které má svůj domov v Řecku a z nějž se dá upéct téměř všechno – vrstvené koláče či rolky. Jistě ho budete znát díky zákusku baklava nebo dobrotě zvané burek.
Filo těsto naslano i nasladko
Suroviny uvedené v postupu jsou jen inspirace, můžete využít i jiné.
Filo těsto naslano
- Troubu rozehřejte na 250 °C a pekáč vymažte olejem. Dva pláty filo těsta si dejte stranou.
- Dno pekáče vyložte dvěma pláty těsta a potřete je oba olejem. Jednotlivé pláty těsta je vždy potřeba promazávat, právě díky promazávání hezky lístkují. Bez promazání olejem by bylo těsto po upečení suché.
- Zbylé pláty zmačkejte a poté namočte do předem připravené směsi z balkánského sýra, vajec, oleje a perlivé vody.
- Namočené zmačkané pláty vkládejte do pekáče.
- Odležené dva pláty položte nahoru a po stranách je trochu zasuňte.
- Pečte 5 minut na 250 °C a poté 25 minut na 200 °C.
- Hotový slaný koláč potřete perlivou vodou, přikryjte utěrkou a nechte vychladnout.
Filo těsto nasladko – baklava
- Pláty těsta upravte nožem na šířku plechu.
- Na dno pekáče postupně dejte tři pláty těsta, každý z nich potřete směsí oleje a rozpuštěného másla.
- Na horní plát nasypte směs cukru a mletých ořechů.
- Na sypkou směs opět položte tři pláty těsta, každý potřete a opakujte, dokud nespotřebujete suroviny.
- Nakonec baklavu nakrájejte na kostky a pečte 20 minut na 180 °C a poté 40 až 50 minut na 150 °C.
- Upečenou baklavu ihned polijte studeným cukrovým sirupem.
Jak vidíte, práce s filo těstem je snadná a přináší dobré výsledky.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Komentáře