Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Filo těsto je tenoučké těsto z mouky, oleje a teplé vody, které by mělo být průhledné. Přestože je tenké, je poměrně pevné, takže s ním jde dobře pracovat. Využijete ho na slané i sladké pečení.

Inspirace ze světové kuchyně se vždycky hodí, když nám dojdou nápady. Tentokrát máte možnost se naučit pracovat s filo těstem, které má svůj domov v Řecku a z nějž se dá upéct téměř všechno – vrstvené koláče či rolky. Jistě ho budete znát díky zákusku baklava nebo dobrotě zvané burek.

Filo těsto naslano i nasladko

Suroviny uvedené v postupu jsou jen inspirace, můžete využít i jiné.

Filo těsto naslano

  1. Troubu rozehřejte na 250 °C a pekáč vymažte olejem. Dva pláty filo těsta si dejte stranou.
  2. Dno pekáče vyložte dvěma pláty těsta a potřete je oba olejem. Jednotlivé pláty těsta je vždy potřeba promazávat, právě díky promazávání hezky lístkují. Bez promazání olejem by bylo těsto po upečení suché.
  3. Zbylé pláty zmačkejte a poté namočte do předem připravené směsi z balkánského sýra, vajec, oleje a perlivé vody.
  4. Namočené zmačkané pláty vkládejte do pekáče.
  5. Odležené dva pláty položte nahoru a po stranách je trochu zasuňte.
  6. Pečte 5 minut na 250 °C a poté 25 minut na 200 °C.
  7. Hotový slaný koláč potřete perlivou vodou, přikryjte utěrkou a nechte vychladnout.

Filo těsto nasladko – baklava

  1. Pláty těsta upravte nožem na šířku plechu.
  2. Na dno pekáče postupně dejte tři pláty těsta, každý z nich potřete směsí oleje a rozpuštěného másla.
  3. Na horní plát nasypte směs cukru a mletých ořechů.
  4. Na sypkou směs opět položte tři pláty těsta, každý potřete a opakujte, dokud nespotřebujete suroviny.
  5. Nakonec baklavu nakrájejte na kostky a pečte 20 minut na 180 °C a poté 40 až 50 minut na 150 °C.
  6. Upečenou baklavu ihned polijte studeným cukrovým sirupem.

Jak vidíte, práce s filo těstem je snadná a přináší dobré výsledky.

Komentáře

Další tipy a triky