Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tlačenka je jedním z mnoha zabíjačkových pochoutek, které u nás mají hlubokou tradici. Suroviny použité do tlačenky se mohou různit, stejně tak přidané koření a výsledné ochucení. Každý si může tlačenku přizpůsobit k obrazu svému.

Do tlačenky dáváme libové maso a vnitřnosti, tedy játra, jazyk, srdce a ledvinky. Za svoji konzistenci pak vděčí uvařeným kůžím, které se umelou a přidají do směsi. S nimi bychom neměli šetřit, aby nám tlačenka po vychladnutí pořádně ztuhla. 

Jak si udělat domácí tlačenku

Máme na výběr, jestli světlou nebo tmavou. U tmavé se nahrazuje část vývaru krví, ale ostatní zůstává stejné.

  1. Uvaříme si maso i vnitřnosti, až na část jater, ty necháme syrová.
  2. Uvaříme kůže, můžeme uvařit také vepřové nožičky, ze kterých uvařenou kůži stáhneme.
  3. Do větší mísy dáme na menší kostičky pokrájené uvařené maso a vnitřnosti, namletá syrová játra, na kostičky pokrájenou cibuli, prolisovaný česnek, sůl, pepř, majoránku, uvařené a namleté kůže, vývar. 
  4. Směs důkladně promícháme a ochutíme tak, aby byla slanější, protože výsledná tlačenka by jinak byla mdlá.
  5. Naplníme do střev, zavážeme a vaříme 2–3 hodiny na 90 °C.
  6. Necháme vychladnout, ale průběžně otáčíme, aby nám maso nekleslo dolů.

Tlačenky mohou být i zeleninové, vaječné, rybí nebo ze zvěřiny. My ale pro inspiraci nabízíme videorecept na klasickou zabíjačkovou tlačenku, kterou si můžete udělat i sami doma. Do komentářů nám pak můžete napsat, jestli se vám povedla a jak domácím strávníkům chutnala.

 

Masopust

Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.

S tématem Masopust souvisí:

Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice

Další tipy a triky