Bedly patří k těm nejvíce sbíraným houbám z našich lesů. Když je vlhko a přiměřeně teplo, tak není výjimkou, že jich z jedné krátké výpravy přineseme plný koš, někdy i více. Mohutné exempláře bedly vysoké v košících rychle přibývají a doma pak vyvstane otázka, jak úlovek zpracovat.
Ke konzumaci se hodí především mohutné klobouky bedel, ale vysoké nohy většinou vyhazujeme, protože jejich chuť je nevalná, přesto někteří houbaři rádi využijí i je. I při sbírání jedlých bedel je na místě opatrnost, abychom je nezaměnili s houbami, které by nám mohly způsobit nevolnosti nebo i větší potíže.
Pokud je váš úlovek z lesa menší, mohli byste ocenit tento recept. Na oleji osmahněte cibuli, přidejte nakrájené bedly, rajčata a česnek. Duste a do osmahlé směsi přidejte hořčici a sójovou omáčku. Ochuťte a podávejte na topinkách potřených česnekem.
Pokud jste ještě neochutnali bedlové řízky, tak neváhejte. K obědu je můžete připravit s vařenými bramborami. Pro ještě lepší chuť vajíčka na obalování smíchejte s trochou sušeného česneku a papriky. Obalené bedly můžete buď osmažit na pánvi nebo upéct v troubě.
Kloboučky bedel naplňte směsí ze strouhaného sýra, vajec, strouhanky a koření. Pak je obalte v trojobalu a usmažte pozvolna na oleji. Výsledkem bude výtečná delikatesa, na které si rozhodně pochutnáte.
Mladé kloboučky můžete plnit i jinými náplněmi. Podle tohoto receptu je naplníte směsí nakrájené cibule, mletého masa, vajec a olomouckých tvarůžků. Na zahuštění náplně použijte strouhanku. Bedly narovnejte do pekáčku, zapečte a podávejte třeba s bramborovou kaší. A pokud zrovna nemáte bedly, tak použijte jiné houby, které se dají plnit.
Škvarečky z bedel jsou známou chuťovkou. Bedly nakrájejte na větší kousky, posypte solí a sušeným česnekem. Pak je dejte na rozehřátý tuk s kmínem. Opékejte za neustálého prohazování kousků bedel, aby se zbarvily do zlatova azískaly křupavost.
A co třeba houbový guláš? Bude výborný i z bedel. Na orestovanou cibuli přidejte česnek a papriku. Přisypte bedly a zalijte vývarem. Zahustěte moukou a vařte. Ke konci tepelné úpravy ještě dochuťte znovu česnekem a mletým pepřem. Guláš výborně chutná buď s chlebem nebo s knedlíkem.
Méně obvyklý je další recept na smažené bedly. Očištěné kloboučky nejprve ochuťte vegetou a opepřete. Obalte je mouce, rozšlehaných vejcích s orientální marinádou a ve strouhance. Podávejte nejlépe se zeleninovým salátem.
Na závěr pro vás máme ten nejjednodušší recept, který miluje snad každý houbař. Očištěné bedly s kmínem restujte na rozehřátém tuku, dokud se neodpaří všechna voda, kterou bedly pustí. Podávejte s obyčejným chlebem.
Komentáře