Dozrávající borůvky jsou výborné čerstvé, ale využijeme je i do mnoha chutných moučníků a dezertů. Borůvky jsou navíc velmi zdravé - ať už používáme plody nasbírané ve volné přírodě nebo vypěstované na vlastní zahradě.
Čerstvé borůvky nejprve zkontrolujeme, aby v nich nezůstaly drobné lístečky, rychle je opláchneme vodou a necháme okapat. Výborné jsou jednoduše připravené s jogurtem, zakysanou smetanou nebo šlehačkou. Můžeme s nimi umixovat chutné koktejly, ať už s mlékem obyčejným nebo rostlinným, a přidávat je do smoothie.
Nepečený tvarohový dort je krásný už na pohled. Tvarohovou osvěžující náplň bohatě doplníme ovocem. Kombinace borůvek a jahod je velmi pěkná a lákavá. Korpus připravíme z čokoládových máslových sušenek a másla. Na náplň použijeme buď borůvkový kompot nebo čerstvé ovoce.
Borůvkové koláče připravíme z těsta, které necháme velmi dobře vykynout. Každý koláč naplníme tvarohovou náplní a roztáhneme do vhodného tvaru. Na plechu je posypeme bohatě borůvkami a drobenkou. Po upečení okraje koláčů potřeme olejem.
Jednoduché těsto nejrychleji připravíme pomocí ručního šlehače, borůvky do něj vmícháme až na závěr. Pomocí formiček upečeme muffiny a dezert je během chvilky hotový.
Těsto nejprve krátce rozpečeme, poté ho z trouby vytáhneme, pokryjeme vrstvou sněhu ušlehaného z bílků a posypeme čerstvými borůvkami. Znovu ho vložíme do trouby a dopečeme. Moučník vydrží díky použitému máslu dlouho vláčný.
Pokud máme hodně ovoce, třeba borůvek (ale můžeme použít i jiné druhy), a chceme připravit jednoduchý moučník, tento recept může být dobrou volbou. Ovoce doplníme drobenkou s mandlovými lupínky a v troubě zapečeme. Podáváme teplé, se šlehačkou nebo vanilkovou zmrzlinou.
Hrnkový borůvkový koláč má základ z jogurtového těsta (nakypřeného kypřícím práškem) a pořádnou vrstvu vláčného tvarohu i šťavnatých borůvek, to vše je završeno voňavou máslovou drobenkou. Na jednoduchém, ale výborném moučníku si skvěle pochutnáme.
Tento koláč má základ z celozrnné mouky, ochucený karobem (nebo kakaem) a oslazený medem. Náplň je připravená z tvarohu a medu, bohatě posypaná ovocem. Drobenku připravíme z ovesných vloček, třtinového cukru a trošky másla.
Zrající borůvky jsou lahůdkou, kterou by bylo škoda nechat si ujít. Jsou nejen chutné, ale i léčivé. Oceníme je např. jako prevenci zánětů močových cest - jejich účinky a obsah užitečných látek jsou podobné jako u brusinek, ale jejich chuť je sladší. O tom, jak borůvky co nejlépe zpracovat, pojednává náš další článek.
Komentáře