Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Borůvky jsou pro mnohé z nás velkou lahůdkou. Ať už máme lesní nebo zahradní, jejich chuť a barva je vždy báječná. Jsou výborné do jednoduchých pohárů a ke zdobení kaší, ale když si uděláme čas na upečení výborného koláče nebo na přípravu kynutých knedlíků, to bude teprve dobrota.

Borůvky není úplně jednoduché nasbírat, přece jen dá více práce otrhat malé kuličky. S těmi zahradními je to snazší, plody jsou větší a v misce rychle přibývají, navíc je máme hned u domu. Borůvky zpracujeme co nejdříve po sklizni, přebereme je a opláchneme rychle studenou vodou, pak necháme na cedníku okapat. Přebytek borůvek raději zmrazíme
Kynuté knedlíky podle tohoto receptu jsou lehoučké, načechrané jako polštářky. Do klasického kynutého těsta tentokrát přidáme i trochu rozehřátého másla. Těsto pečlivě vypracujeme a po vykynutí do něho zabalíme ovoce. Po uvaření knedlíky hned propícháme vidličkou, aby se nesrazily. Nejlepší jsou s tvarohem a cukrem, polité rozpuštěným máslem, ale chutný je na nich i mletý mák, mleté ořechy nebo kakao.

2. místo

Koláče s drobenkou jsou výborným moučníkem, který uspokojí všechny mlsné jazýčky. Těsto podle tohoto receptu je jogurtové a nakypřené práškem do pečiva. Na těsto patří tvarohová náplň, šťavnaté borůvky a voňavá máslová drobenka.

3. místo

Pokud zrovna nemáte po ruce váhu, mohl by vám přijít vhod hrnkový borůvkový koláč. Těsto vylijeme na plech s vyšším okrajem, bohatě pokryjeme okapanými omytými borůvkami a posypeme máslovou drobenkou. Na koláč lze použít i jiné čerstvé nebo kompotované ovoce.

4. místo

Muffiny jsou oblíbenou dobrotou dětí - i do těchto nadýchaných košíčků můžeme borůvky zapracovat, a je jedno, jestli použijeme lesní nebo kanadské. Těsto je připravené během chvilky, stejně tak pečení je rychlou záležitostí. Děti nám mohou pomoci nejen s konzumací, ale i s přípravou.

5. místo

Úžasné borůvkové koláče jsou přesně tím pravým. Jsou z kynutého těsta, naplněné tvarohovou náplní, bohatě posypané borůvkami a drobenkou. Hned po vytažení z trouby potřeme okraje koláčů olejem a za chvilku je můžeme servírovat.

6. místo

Pokud hledáte jednoduchý kynutý koláč s ovocem, můžete vyzkoušet také tento recept. Vykynuté těsto rozválíme, přeneseme na plech, posypeme ovocem a drobenkou. Necháme ještě dokynout. Pak kraje potřeme rozšlehaným vajíčkem a koláč v předehřáté troubě upečeme. Po upečení ještě okraje potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.

7. místo

Recept na rybízovou buchtu v peřině je velmi populární, ale co takhle vyzkoušet borůvky v peřině? Těsto nejprve krátce pečeme, mezitím si ušleháme z bílků sníh, plech s koláčem vytáhneme z trouby, natřeme na něj sníh, posypeme borůvkami a dopečeme. Koláč je díky máslu dlouho vláčný, ale nejspíš to ani nebudete mít čas ověřit.

Nepečené moučníky jsou osvěžující a lahodné. Základem výtečného borůvkového dortu jsou čokoládové máslové sušenky. Na náplň použijete měkký tvaroh, borůvky a jahody. 

Přejeme dobrou chuť.
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky