Knedlíky z bramborového těsta plníme ovocem, nejlepší jsou se švestkami, ale můžeme do nich také dát kousky hrušek nebo jablek, přesně jako to dělaly kdysi naše babičky. Když je na talíři ještě posypeme mákem i cukrem a polijeme rozpuštěným máslem, bude to náramná dobrota.
Na bramborové těsto si uvařte brambory ve slupce, a to nejlépe už večer před přípravou knedlíků. Vychladlé brambory oloupejte a najemno nastrouhejte nebo prolisujte mačkadlem na brambory. Přidejte vajíčko, trochu soli a mouku s krupicí. Vypracujte těsto a uvařte dobrotu, která vás alespoň v myšlenkách vrátí do dětství.
Vychladlé a nastrouhanébrambory doplňte dalšími surovinami podle receptu. Hrubá mouka a krupice se postarají o kyprost knedlíků, vajíčka zase o dobrou soudržnost těsta. Nezapomeňte přidat špetku soli. Do těsta zabalte švestky a po uvaření je posypte mletým mákem a moučkovým cukrem. Na polití je nejlepší rozpuštěné máslo.
Do těsta na knedlíky si připravte hrubou mouku. K plnění budou výborné vypeckované švestky. Na posypku hotových knedlíků autorka receptu doporučuje na másle připravenou strouhanku, smíchanou s cukrem a skořicí.
Pokud nemáte čas na plnění knedlíků ovocem, nevadí. Můžete si připravit jednoduché neplněné šišky nebo také šulánky či šudlíky. Těsto je velmi jednoduché, při zadělávání ho nezapomeňte osolit a jednotlivé suroviny pečlivě odvažte. Úspěch je stoprocentně zaručen, těsto se nerozváří.
Jestli si netroufáte na těsto z brambor nebo brambory zrovna doma nemáte, můžete si postup zjednodušit. Do bramborového těsta v prášku přidejte tvaroh, vajíčko a trochu mléka. Vypracujte směs, kterou použijete na plnění ovocem, výborné jsou např. broskve. Knedlíky podávejte polité máslem a posypané kakaem nebo jinou posypkou.
Vyzkoušet můžete i další "zaručeně" perfektní těsto, do tohoto budete potřebovat i trošku octa. K plnění si připravte třeba švestky, hustá povidla nebo meruňky. Knedlíky dobře uzavřete a uvařte. Chutnou posypkou jsou také strouhané perníčky.
I bramborové těsto můžete připravit trochu netradičně. Podle tohoto receptu přidejte nakrájená jablka a podle libosti vytvarujte menší nebo větší kousky. Povrch pro změnu posypejte mletými ořechy a polijte agávovým sirupem.
Moučné brambory uvařte a prolisujte, nechte je vychladnout a s dalšími surovinami z nich vypracujte těsto. Knedlíky naplňte meruňkami, uvařte je a posypte strouhankovou posypkou, kterou ochutíte skořicí.
Podle výše uvedených receptů můžete připravit i knedlíky naslano, těsto je obvykle stejné, ale ke knedlíkům podávejte třeba pečenou drůbež a kysané zelí nebo dušený špenát. Můžete je vyzkoušet i s oblíbenou omáčkou. Po zhlédnutí následujícího videa uvaříte určitě výtečné knedlíky:
Komentáře