Bramborové knedlíky jsou typickou přílohou české kuchyně. Výborné jsou k zelí a masu, ale podávat je můžeme bez obav i k některým omáčkám. Velmi dobře chutnají se špenátem. Poradíme, jak připravit výborné bramborové knedlíky.
Bramborové knedlíky podáváme nakrájené na plátky jako přílohu, ale také je plníme, a to naslano nebo nasladko. Slané knedlíky jsou nejlepší plněné uzeným nebo jiným masem, ale ty sladké ovocem. Výborně se do nich hodí švestky nebo hrušky a na posypání mletý mák.
Jednoduché, ale přitom báječné bramborové knedlíky uvaříte z pouhých pěti surovin (včetně soli) podle mnohokrát vyzkoušeného receptu. Brambory jsou nejlepší uvařené den předem, těsto se z nich nejsnáze zpracovává. Po prolisování do nich přidejte dětskou krupičku, Solamyl, vejce a trochu soli. Knedlíky vařte pouze do vyplavání.
Kulaté knedlíky můžete plnit uzeným masem a po uvaření je podávat s opečenou cibulkou a se zelím nebo špenátem. Vodu na knedlíky dejte vařit včas, protože těsto stáním řídne. Vegetariáni knedlíky mohou plnit tepelně upravenými a ochucenými sójovými kostkami nebo sójovým granulátem.
Ze stejného těsta uvaříte bramborový knedlík, určený k nakrájení na plátky, plněné knedlíky i krokety. K vychladlým bramborám budete potřebovat pouze krupici, hrubou mouku, vajíčka a trochu soli. Po vytažení knedlíky hned rozkrájejte.
Vypracované těsto na knedlíky můžete plnit špenátovou náplní, ochucenou česnekem. Propracované těsto rozdělte na dílky, které dáte na vál a roztáhnete. Na každý kousek umístěte špenátovou směs a vytvarujte knedlík. Po uvaření podávejte s osmaženou nakrájenou cibulí.
Ještě jeden recept na plněné knedlíky si určitě najde své příznivce. Oloupané a nastrouhané brambory smíchejte s krupicí, moukou a vejci. Rychle vypracujte těsto, rozdělte na části, a do každé dejte studený ochucený špenát. Uvařte a podávejte jako přílohu třeba s uzeným masem a zelím, nebo jen samotné s osmaženou cibulí.
Bramborové knedlíky s neobvyklým názvem, ty zřejmě dostanou i vás. Do těsta potřebujete kromě brambor polohrubou mouku, vejce a trochu soli. Pro lepší kyprost přidejte prášek do pečiva a nezapomeňte na trochu octa. Knedlíky uvařte buď ve vroucí vodě nebo na páře.
Jednoduché bramborové těsto můžete vytvořit i podle instruktážního videa, uvidíte, že na nich nic těžkého není. Těsto by nemělo dlouho stát, aby zbytečně neřídlo. Množství mouky a krupičky je vždy potřeba trochu upravit podle typu brambor.
Komentáře