Bramborové saláty podávané jako příloha mají jednu nespornou výhodu - můžeme je připravit dopředu a nepotřebují žádné ohřívání. Naopak jsou po odležení ještě chutnější. Vše se krásně propojí a rozvoní. My si pak s našimi blízkými můžeme vychutnávat v klidu sváteční pokrm.
Bramborové saláty podáváme při různých příležitostech, často svátečních, a k nim obvykle řízky, o Vánocích nejčastěji z kapra, nebo karbanátky. Salát v každé rodině chutná trochu jinak - rozdíly jsou v surovinách i ve zvoleném ochucení. O správnou konzistenci salátu se postará buď majonéza nebo např. bílý jogurt, může být smetanový.
Důležitá je správná volba typu brambor. Nejvhodnější jsou brambory typu A. Uvaříme je hned ráno ve slupce, případně jejich chladnutí urychlíme ochlazením ve studené vodě. Kromě brambor uvaříme zeleninu, především kořenovou. To je základ většiny salátů, ale tento salát je výjimečný. Budete do něj potřebovat ještě slaninu, křen, česnek a jablíčka.
Výbornou chuť dají salátu drobně nakrájené sterilované okurky nebo salátová směs ve sladkokyselém nálevu. Vše, co patří do salátu, pečlivě nakrájíme, pomůže nám krájecí kovové kolečko s drátky. Tentokrát připravíme klasický bramborový salát, ve kterém nechybí ani cibule a vařená vajíčka. O propojení chutí se postará ochucená majonéza s trochou hořčice.
Pokud jsou všechny suroviny nakrájené v míse, zbývá už jen závěrečná úprava. Salát dobře ochutit, promíchat a nechat v chladu odležet. Jenže čím všechny suroviny propojit? Přesně to vám poradí osvědčený recept na "blebajs", který se postará o luxusní chuť vašeho salátu.
Bramborový švýcarský salát má příjemně nakyslou chuť a připravuje se bez majonézy. Potřebujete do něj sterilované okurky, cibuli a nahrubo nastrouhaný Ementál. Při závěrečném dochucení přidáme zakysanou smetanu, hořčici, a kdo chce, ještě doplní na kostičky nakrájeným salámem.
Obvykle se brambory i zelenina do salátů krájí, ale u tohoto salátu je tomu jinak. Potřebujeme struhadlo a kromě brambor a zeleniny nastrouháme i vajíčka. Celer všechny saláty velmi chuťově" pozvedne. Na dotvoření salátu použijeme jogurtovou majonézu. Salát chutná s řízkem (třeba z kapra), ale je skvělý i k mazání na chlebíčky.
A máme tu další klasiku. Tento salát je snadný a rychlý, žádnou zeleninu (kromě cibule) nemusíme vařit a připravovat zvlášť, protože využijeme koupenou směs Moravanka a zeleninu z ní do salátu nakrájíme nadrobno. Přidáme uvařená vajíčka. Doplníme majonézou, posolíme a opepříme.
Dále pro vás máme jeden "chlapský" salát takřka bez zeleniny. Určitě si také najde své příznivce a pokud vám někdy zůstanou uvařené brambory ve slupce, můžete je do této rychlé pochoutky zužitkovat. Majonéza, hořčice, sůl a pepř - to vše se postará o výbornou chuť.
Pokud postup vaření nejprve rádi vidíte na vlastní oči, podívejte se na závěrečný recept. Opět klasika, která se hodí třeba na Štědrý večer ke kapříkovi. Brambory, mrkev, hrášek, okurky a vajíčka nakrájíme do velké mísy. Zvlášť promícháme majolku, velký jogurt, hořčici, sůl a pepř. Přidáme do salátu a pokud je příliš hustý, pomůže lák z okurek.
Komentáře