Bramborové saláty, když si dobře naplánujeme postup, zase až tolik práce nedají. Přesto je považujeme za něco výjimečného a běžně je nepřipravujeme. V krátkém výběru pro vás máme recepty na výtečné saláty, které mají v našem receptáři velký ohlas.
Bramborové saláty milují hlavně dospělí, ale děti často dají přednost šťouchaným bramborám nebo bramborové kaši. Každý salát je tak trochu tajemstvím kuchařky. Znáte určitě ty chvíle, kdy už je skoro hotový a probíhá ochutnávání. Co by to ještě chtělo, aby tentokrát chutnal dokonale? Vyzkoušejte s námi recepty, které se mnohokrát osvědčily.
Víte, co v klasickém salátu nesmí chybět? Nezapomeňte na kořenovou zeleninu - mrkev a celer jsou skvělou volbou. Důležité jsou i sladkokyselé okurky, přidat můžete také trochu láku, který dá salátu tu správnou chuť. Takřka nepostradatelný je zelený hrášek a obvykle nechybí uvařená vajíčka.
Pokud se chcete vyhnout majonéze, můžete ji jednoduše nahradit bílým jogurtem, ale ještě chutnější salát získáte, pokud použijete smetanový jogurt nebo přidáte k jogurtu trochu zakysané smetany. Když jogurt s ostatními surovinami na dresink nejprve promícháte v misce, a pak teprve přidáte k bramborám a zelenině, půjde ochucení snáze.
Trochu jiná verze salátu obsahuje ještě cibuli, kterou doporučujeme předem spařit, aby byl salát trvanlivější. Kdo chce, přidá uzeninu, nakrájenou nadrobno. Klasickou zálivku připravíte z majonézy, kterou doplníte trochou octa, přisladíte, osolíte a opepříte. Pro lepší chuť vyzkoušejte také hořčici.
Rovnou vám prozradíme jednu méně obvyklou surovinu v tomto salátu. Jedná se o strouhané jablíčko, ale další suroviny už jsou "klasika". Pokud doma nemáte jednoduchý kráječ (kolečko s mřížkou), raději si jej včas kupte, ať si usnadníte práci. Lahodný salát se bude hodit nejen ke kaprovi a jiným řízkům, ale také na chlebíčky.
Vídeňský bramborový salát je trochu o něčem jiném. Není spojený majonézou, ale zalitý horkým vývarem a ochucený octem s hořčicí. Je příjemně osvěžující a jedná se o lehkou přílohu. Pokud hledáte naši českou klasiku, po tomto receptu nejspíš nesáhnete, ale pro změnu můžete vyzkoušet.
K salátu nejčastěji připravujeme řízky, alespoň k salátům typu "vánoční". A mohou to být řízky z kapra, kuřecí, žampiónové, sýrové, květákové nebo ještě úplně jiné. Další možností jsou nejrůznější karbanátky, prostě něco smaženého nebo dietněji pečeného v troubě.
Výbornou chuť dají salátu všechny ingredience, ze kterých se skládá, ale podstatná je skladba zálivky. Můžete vyzkoušet osvědčenou z našeho receptu. Jen ještě připomínáme, že všem salátům prospěje alespoň krátké odležení a vychlazení. Chutě se tím totiž krásně propojí.
Vánoční salát je dobrotou, na kterou rádi vzpomínáme a připravíme si ji i vícekrát během roku. Přesto jen ten salát o Vánocích je vždy nejlepší. Vyzkoušet ho můžete podle následujícího videa. Uvidíte, že tento recept je opravdu jednoduchý.
Komentáře