Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Bramborové saláty, když si dobře naplánujeme postup, zase až tolik práce nedají. Přesto je považujeme za něco výjimečného a běžně je nepřipravujeme. V krátkém výběru pro vás máme recepty na výtečné saláty, které mají v našem receptáři velký ohlas.

Bramborové saláty milují hlavně dospělí, ale děti často dají přednost šťouchaným bramborám nebo bramborové kaši. Každý salát je tak trochu tajemstvím kuchařky. Znáte určitě ty chvíle, kdy už je skoro hotový a probíhá ochutnávání. Co by to ještě chtělo, aby tentokrát chutnal dokonale? Vyzkoušejte s námi recepty, které se mnohokrát osvědčily.

1. místo

Víte, co v klasickém salátu nesmí chybět? Nezapomeňte na kořenovou zeleninu - mrkev a celer jsou skvělou volbou. Důležité jsou i sladkokyselé okurky, přidat můžete také trochu láku, který dá salátu tu správnou chuť. Takřka nepostradatelný je zelený hrášek a obvykle nechybí uvařená vajíčka.

2. místo

Pokud se chcete vyhnout majonéze, můžete ji jednoduše nahradit bílým jogurtem, ale ještě chutnější salát získáte, pokud použijete smetanový jogurt nebo přidáte k jogurtu trochu zakysané smetany. Když jogurt s ostatními surovinami na dresink nejprve promícháte v misce, a pak teprve přidáte k bramborám a zelenině, půjde ochucení snáze.

3. místo

Trochu jiná verze salátu obsahuje ještě cibuli, kterou doporučujeme předem spařit, aby byl salát trvanlivější. Kdo chce, přidá uzeninu, nakrájenou nadrobno. Klasickou zálivku připravíte z majonézy, kterou doplníte trochou octa, přisladíte, osolíte a opepříte. Pro lepší chuť vyzkoušejte také hořčici.

4. místo

Rovnou vám prozradíme jednu méně obvyklou surovinu v tomto salátu. Jedná se o strouhané jablíčko, ale další suroviny už jsou "klasika". Pokud doma nemáte jednoduchý kráječ (kolečko s mřížkou), raději si jej včas kupte, ať si usnadníte práci. Lahodný salát se bude hodit nejen ke kaprovi a jiným řízkům, ale také na chlebíčky.

5. místo

Vídeňský bramborový salát je trochu o něčem jiném. Není spojený majonézou, ale zalitý horkým vývarem a ochucený octem s hořčicí. Je příjemně osvěžující a jedná se o lehkou přílohu. Pokud hledáte naši českou klasiku, po tomto receptu nejspíš nesáhnete, ale pro změnu můžete vyzkoušet.

6. místo

K salátu nejčastěji připravujeme řízky, alespoň k salátům typu "vánoční". A mohou to být řízky z kapra, kuřecí, žampiónové, sýrové, květákové nebo ještě úplně jiné. Další možností jsou nejrůznější karbanátky, prostě něco smaženého nebo dietněji pečeného v troubě. 

7. místo

Výbornou chuť dají salátu všechny ingredience, ze kterých se skládá, ale podstatná je skladba zálivky. Můžete vyzkoušet osvědčenou z našeho receptu. Jen ještě připomínáme, že všem salátům prospěje alespoň krátké odležení a vychlazení. Chutě se tím totiž krásně propojí.
 
Vánoční salát je dobrotou, na kterou rádi vzpomínáme a připravíme si ji i vícekrát během roku. Přesto jen ten salát o Vánocích je vždy nejlepší. Vyzkoušet ho můžete podle následujícího videa. Uvidíte, že tento recept je opravdu jednoduchý.

Budeme rádi, když nám napíšete, jaký bramborový salát je pro vás tím "pravým" a co v něm nesmí chybět, samozřejmě kromě brambor.
Přejeme dobrou chuť.

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Další tipy a triky