7 brynzových receptů: Vyzkoušejte speciality s brynzou a bramborami
Brynza je typická pro slovenskou kuchyni, ale u nás ji používáme jen okrajově. Můžete se nechat inspirovat některými jídly, možná si je také zamilujete. Většina obsahuje kromě brynzy také brambory, tato kombinace je totiž zvlášť oblíbená.
Možná na brynzu nejste zvyklí, ale jistě stojí za to vyzkoušet občas něco nového Vybrali jsme pro vás několik jídel, ke kterým se brynza výborně hodí. Na závěr ještě můžete zhlédnout typický recept na halušky s brynzou.
1. místo
Jednoduchý recept na pečené brambory doplněné brynzou se dá připravit s různými obměnami. Jednou z možností je nakrájet brambory do vějíře a dát péct, mezitím smícháme brynzu s kyselou smetanou a osmažíme na kostečky nakrájenou slaninu, to vše přidáme k hotovým bramborám a ozdobíme pažitkou.
2. místo
Těsto z hladké mouky připomínající nudlové vypracujeme a vyválíme, potom vykrajujeme kolečka. Plníme je náplní z vařených strouhaných brambor a brynzy. Dochutíme vegetou. Pirohy po uvaření sypeme opraženou slaninou a nakrájenou pažitkou. Smetana chuť jídla ještě umocní.
3. místo
Použijeme obdobné suroviny jako v předešlém receptu, ovšem tentokrát nejprve vypracujeme těsto s droždím, které necháme vykynout. Brynzu smícháme opět se strouhanými bramborami a dochutíme jemně nakrájeným koprem. Naplníme trojúhelníčky z těsta a upečeme dozlatova.
4. místo
Strouhanou brynzu můžete dokonce přidat ke strouhaným bramborám, vypracovat těstíčko a usmažit výborné bramboráky. Těstíčko ochuťte tak, jak jste zvyklí - třeným česnekem, majoránkou, pepřem a solí.
5. místo
Brynza je vhodnou součástí některých pomazánek např. této, která se připravuje podobně jako tradiční budapešťská. Brynza se hodí i do pomazánek z červené řepy nebo další kořenové zeleniny. Pomazánky po namazání ještě dozdobíme barevně kontrastní zeleninou.
6. místo
Brynza se dá připravovat na daleko více způsobů než jsme zvyklí. Dalším příkladem je brynza zapečená s těstovinami. Uvařené těstoviny scedíme a smícháme s rozdrobenou brynzou, přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, kopr a vejce. Zapečeme dozlatova a podáváme s kyselou okurkou.
7. místo
Bramborové lokše často připravujeme nasladko, třeba s povidlím, ale proč nevyzkoušet i tuto slanou variantu. Potřeme je náplní z brynzy, škvarků (nebo slaniny, špeku či uzeného tofu) a cibulky. Stočíme a podáváme.
Tím zřejmě nejtypičtějším, co můžeme s brynzou uvařit, jsou halušky. Máme pro vás natočený postup a pokud jste halušky ještě nepřipravovali, tak ho doporučujeme nejprve zhlédnout.
Komentáře