7 receptů na čalamády: Připravte si křupavý zeleninový salát na zimní období
Čalamáda je zeleninová směs zavařená v octovém nálevu, která poslouží jako příloha a salát k různým jídlům mimo sezónu zeleniny. Vybrali jsme pro vás sedm nejoblíbenějších receptů na čalamády, podle kterých můžete zpracovat své přebytky úrody.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Čalamáda moc dobrá
- Čalamáda - zelí, mrkev, papriky
- Čalamáda "Uncle Bens"
- Zelný salát do zásoby
- Pikantní čalamáda
- Policejní čalamáda
- Hřibová záhorácká čalamáda
1. místo
Na proužky nastrouháme či nakrájíme zelí, papriku, cibuli a mrkev. Přidáme další suroviny, se kterými zeleninu promícháme a necháme odležet do druhého dne. Odležená zelenina pustí šťávu, kterou použijeme jako nálev.
2. místo
Další tradiční čalamáda se připravuje ze zelí, papriky, cibule a mrkve, tentokrát s konzervačním přípravkem Deko. Dost možná nevydržíte, a velkou část jí sníte ještě před zavařováním, ale to vůbec nevadí.
3. místo
Základem této pikantní čalamády je především cuketa a paprika. Na dochucení použijeme sójovou a worcestrovou omáčku. Skvělá bude jako příloha k orestovanému masu či pod dušené maso. A určitě si na ní pochutnáte i jen k topinkám s česnekem.
4. místo
Jednoduchý recept na čalamádu nezahrnuje zavařování a počítá s uložením v lednici a spotřebováním v bližší době. Zeleninu necháme tedy rozležet v nálevu a poté se pustíme do konzumace. Pokud přidáme do salátu feferonky, pak se můžeme těšit na pálivou chuť.
5. místo
Další častou součástí čalamád jsou nedozrálá rajčata, a to jako právě v této pikantní čalamádě, ve které navíc najdeme i okurky a celer. Připravte si jí pořádnou porci, ať se máte v zimě na co těšit. Křupavá zeleninka se skvěle hodí k různým jídlům.
6. místo
Osvěžující čalamáda je připravená z okurek nakládaček a cibule. Pokud máte tedy přebytek okurek, pak si ji neváhejte připravit. Stejně jako v ostatních receptech, sklenice s čalamádou pečlivě zavíčkujeme a zavaříme.
7. místo
Čalamáda se připravuje také z lesních hub. Z úlovku hřibů, cibule a paprik můžete tedy připravit tuto skvělou čalamádu. Použít můžete dokonce kupované žampiony, a tak si na ní pochutnáte, i když se houbařská sezóna zrovna nevydaří.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Deset tipů poradí, jak nejlépe zpracovat lesní houby. Jejich chuť a vůni si pak dopřejeme po celý rok
Z rajčat, paprik a cibule vaříme oblíbené lečo. Jak ho nejlépe zavařit na zimu? Poradíme spolehlivé postupy
Desatero rad na téma čalamáda: Jak zavařit báječnou směs zeleniny, plnou chutí a barev
Komentáře