Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Sterilované směsi zeleniny jsou báječným způsobem, jak chutně zpracovat přebytky ze zahrádky. Mezi nejoblíbenější druhy zeleniny, které se do čalamád používají, patří okurky, papriky, zelí, cibule a kořenová zelenina.

Čalamády najdou na našem stole obdobné využití jako sterilované okurky. Používáme je především na ozdobení a doplnění hlavních jídel, někdy je přidáváme do salátů a hodí se také na vylepšení pokrmů studené kuchyně. Mohou se využít dokonce jako základ jídel, která i s čalamádou dále tepelně upravujeme.
Jednoduchá a oblíbená čalamáda je snadná k přípravě a nenáročná na suroviny. Všechnu zeleninu (zelí, barevné papriky, cibuli, mrkev) nakrájíme na nudličky. Přidáme cukr, sůl, ocet, olej a promícháme. Do druhého dne necháme odležet, zelenina pustí šťávu a dá se snadno dávat do skleniček. Pak už zbývá jen vše dobře zavařit.

2. místo

Na čalamádu využijeme nejen bohatou úrodu cuket, ale také papriky, cibuli a mrkev. Pro pikantní a výraznou chuť bude potřeba pálivý kečup a worcestrová omáčka. Nakrájenou a nastrouhanou zeleninu nejprve pozvolna uvaříme a pak naplníme do sklenic, sterilujeme. Používáme jako teplou nebo studenou přílohu.

3. místo

Do této čalamády zužitkujeme kromě okurek, paprik, zelí a cibule také celer, mrkev a nedozrálá (růžová) rajčata. Na dochucení použijeme bobkový list, nové koření a chilli papričky. Zeleninu nakrájíme, tvrdší kusy krátce povaříme. Vše smícháme a rovnáme do sklenic. Zeleninu zalijeme nálevem a sterilujeme.

4. místo

Okurky jsou výborným základem čalamád, můžeme je doplňovat další zeleninou nebo je připravit jen s cibulí. Nálev na policejní čalamádu je ostřejší, protože obsahuje mletý pepř. Pokud hledáte recept na pikantní okurkovou směs, můžete využít také recept na americké okurky.

5. místo

Jednoduchá pikantní čalamáda určitě nezklame. Na větší dávku zelí budeme potřebovat už jen papriky, cibuli a mrkev. Zeleninu smícháme s Dekem, necháme do druhého dne uležet a pak napěchujeme do skleniček. Zavaříme a používáme podle potřeby.

6. místo

Barevné papriky dají čalamádám tu správnou chuť a lákavý vzhled. Využijeme i malá cherry rajčátka a cukety. Přidat můžeme také květák. Všechnu zeleninu nejprve nakrájíme a promícháme, pak dáváme do sklenic a zalijeme pikantním nálevem. Sterilujeme.

7. místo

Recepty na osvědčené čalamády máme často ještě od našich maminek a babiček, a hledáme je, teprve když zase uvažujeme, jak zpracovat velkou úrodu ze zahrady. Tento recept je další z osvědčených. Využijeme i okurky a nedozrálá rajčata. Nakrájenou zeleninu zalijeme nálevem a necháme do druhého dne odležet. Pak natlačíme do skleniček a zavaříme.

Výbornou čalamádu můžete připravit podle následujícího videoreceptu. Je plná barev a skvělé chuti. Na přípravu využijete Deko a sklenice klasicky zavaříte.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky