Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 receptů na jídla z celeru: Aromatická zelenina chutná syrová, vařená i smažená
Zdroj: Toprecepty

Bulvy celeru jsou výrazné svou vůní i chutí. Někdo na celer nedá dopustit, jiný se této kořenové zelenině vyhýbá. Ať už jste milovníci celeru nebo s ním zatím nemáte mnoho zkušeností, máme pro vás osvědčené recepty z našeho receptáře.

Celer patří do kořenové zeleniny, která se sklízí na podzim. Při správném skladování ho můžeme postupně konzumovat během nastávající zimy. Hodí se pro zpracování v syrové podobě, ale můžeme ho také péct, vařit či smažit.

  1. Celerové placičky se sýrem
  2. Celerové hranolky z trouby
  3. Celerové lívance
  4. Celerová pomazánka à la humr
  5. Celerový salát
  6. Roštěná na celeru
  7. Celer dušený na slanině

1. místo

 

Z celeru smažíme skvělé placičky ve stylu bramboráků. Najemno nastrouhaný celer, sýr, k tomu nakrájená uzenina, česnek a bylinky se díky vajíčku propojí v těstíčko vhodné ke smažení. Placičky se výborně hodí k bramborové kaši.

2. místo

 

Z celeru a z jiné kořenové zeleniny (např. z mrkve nebo červené řepy) můžeme připravit zdravou variantu hranolek nebo třeba chipsů. Spolu s chutným dipem či pomazánkou se jedná o skvělé pohoštění pro návštěvu.

3. místo

 

Další placičky z celeru, tentokrát podobnější lívancům, lehce usmažíte a výborně si na nich pochutnáte. Pokud se s celerem teprve seznamujete, pak je toto jídlo dobrým začátkem, jak si na jeho chuť zvyknout.

4. místo

 

Lahodná pomazánka je jídlo, ve kterém vám určitě zachutná i syrový celer - najemno ho nastrouháme spolu s mrkví a sýrem, dochutíme a vše propojíme majonézou. Pomazánku mažeme na tmavé pečivo, použít ji můžeme i na chlebíčky.

5. místo

 

Velmi podobně jako do pomazánky použijeme celer do salátu. Opět nastrouháme syrový celer a doplníme ho dalšími surovinami, pak vše dobře promícháme. Kromě celeru budete potřebovat kukuřici, ananas z konzervy, šunku a sýr.

6. místo

 

Celer se může dokonce stát součástí hlavního chodu, kdy ho dusíme společně s masem na pánvi jako i v tomto receptu, kdy na zpěněnou cibulku přidáme roštěnky a celer nastrouhaný na hrubém struhadle. Podáváme s rýží či jinou oblíbenou přílohou.

7. místo

 

V dalším jídle hraje hlavní roli opět celer, pro změnu podušený na slanině a cibulce.  Přidáním smetany celé jídlo zjemníme a po uvaření je podáváme s chlebem či bramborem. Chutnat bude i s opečenou klobásou.

Za vyzkoušení stojí nejen bulvový celer, ale také řapíkatý. Do jídel použijeme jeho mohutnou nať. Co třeba připravit skvělý salát podle následujícího videoreceptu?

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky