7 receptů na jídla z celeru: Aromatická zelenina chutná syrová, vařená i smažená
Bulvy celeru jsou výrazné svou vůní i chutí. Někdo na celer nedá dopustit, jiný se této kořenové zelenině vyhýbá. Ať už jste milovníci celeru nebo s ním zatím nemáte mnoho zkušeností, máme pro vás osvědčené recepty z našeho receptáře.
Celer patří do kořenové zeleniny, která se sklízí na podzim. Při správném skladování ho můžeme postupně konzumovat během nastávající zimy. Hodí se pro zpracování v syrové podobě, ale můžeme ho také péct, vařit či smažit.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Celerové placičky se sýrem
- Celerové hranolky z trouby
- Celerové lívance
- Celerová pomazánka à la humr
- Celerový salát
- Roštěná na celeru
- Celer dušený na slanině
1. místo
Z celeru smažíme skvělé placičky ve stylu bramboráků. Najemno nastrouhaný celer, sýr, k tomu nakrájená uzenina, česnek a bylinky se díky vajíčku propojí v těstíčko vhodné ke smažení. Placičky se výborně hodí k bramborové kaši.
2. místo
Z celeru a z jiné kořenové zeleniny (např. z mrkve nebo červené řepy) můžeme připravit zdravou variantu hranolek nebo třeba chipsů. Spolu s chutným dipem či pomazánkou se jedná o skvělé pohoštění pro návštěvu.
3. místo
Další placičky z celeru, tentokrát podobnější lívancům, lehce usmažíte a výborně si na nich pochutnáte. Pokud se s celerem teprve seznamujete, pak je toto jídlo dobrým začátkem, jak si na jeho chuť zvyknout.
4. místo
Lahodná pomazánka je jídlo, ve kterém vám určitě zachutná i syrový celer - najemno ho nastrouháme spolu s mrkví a sýrem, dochutíme a vše propojíme majonézou. Pomazánku mažeme na tmavé pečivo, použít ji můžeme i na chlebíčky.
5. místo
Velmi podobně jako do pomazánky použijeme celer do salátu. Opět nastrouháme syrový celer a doplníme ho dalšími surovinami, pak vše dobře promícháme. Kromě celeru budete potřebovat kukuřici, ananas z konzervy, šunku a sýr.
6. místo
Celer se může dokonce stát součástí hlavního chodu, kdy ho dusíme společně s masem na pánvi jako i v tomto receptu, kdy na zpěněnou cibulku přidáme roštěnky a celer nastrouhaný na hrubém struhadle. Podáváme s rýží či jinou oblíbenou přílohou.
7. místo
V dalším jídle hraje hlavní roli opět celer, pro změnu podušený na slanině a cibulce. Přidáním smetany celé jídlo zjemníme a po uvaření je podáváme s chlebem či bramborem. Chutnat bude i s opečenou klobásou.
Za vyzkoušení stojí nejen bulvový celer, ale také řapíkatý. Do jídel použijeme jeho mohutnou nať. Co třeba připravit skvělý salát podle následujícího videoreceptu?
Komentáře