Česnekové pomazánky patří k těm nejoblíbenějším. Do školy a do práce si je sice nevezmeme, ale pokud čekáme návštěvu, jsou favoritem na namazání rohlíkových oček nebo jednoduchých chlebíčků. Variant, jak je můžeme připravit, je celá řada.
Vybrali jsme pro vás několik nejlákavějších pomazánek s česnekem. Všechny jsou výrazné, aromatické a jednoduché na přípravu. Stačí umíchat několik surovin, na pomoc si můžeme vzít tyčový mixér. Častým základem jsou různé sýry. Česnek dávkujeme podle toho, jak nám vyhovuje - někdo přidá decentně jen pro chuť, jiný s ním nešetří. Pokud pomazánku připravíme dopředu, chuť se ještě rozleží a zvýrazní.
Na jednoduchou pomazánku nám stačí pouze tři suroviny - niva, majonéza a česnek. Nivu a česnek nastrouháme na jemném struhadle a spojíme majonézou. Mažeme na oblíbené pečivo, kromě obyčejných rohlíků můžeme použít různé druhy celozrnného pečiva. Zdobíme hroznovým vínem nebo kouskem petrželky a plátkem sterilované kapie.
Vyzkoušejte také pomazánku, jejímž základem je tvaroh. Přidáme majolku a kousek taveného sýra, chuti prospěje ještě strouhaný sýr. Trochu posolíme a doplníme česnekem. Namazané jednohubky zdobíme půlkami vlašských ořechů.
Také tofu je výborným základem pomazánek - příprava je velmi jednoduchá a protože samo o sobě nemá výraznou chuť, využití je zcela univerzální. Podle tohoto receptu je nastrouháme, přidáme nastrouhané vařené vajíčko a majonézu. Dochutíme česnekem, pepřem a hořčicí.
Další recept nabízí méně obvyklou kombinaci zavařených brusinek a česnekové pomazánky. Chuť vás příjemně překvapí, navíc má pomazánka lákavou barvu. Pokud doma nemáte zrovna brusinky, můžete místo nich použít trochu rajčatového protlaku nebo kečupu.
Když vyzkoušíte základní česnekovou pomazánku, můžete si být jisti, že se povede. Můžete pak experimentovat s přidáním dalších sýrů a mléčných výrobků. Důležité je, aby měla pomazánka správnou hustotu - v tom případě chutná pokaždé dobře. Místo majonézy můžete přidat trochu zakysané smetany nebo jogurtu.
Zcela bez majonézy je další pomazánka. Pomazánkové máslo vymícháme se zakysanou smetanou a chutnou hořčicí, francouzská určitě nezklame. Dochutíme rozmačkaným česnekem a mletým pepřem. Na závěr vmícháme nastrouhaný sýr a můžeme se pustit do mazání koleček rohlíků. Navrch pokládáme kousky ovoce např. ananas, mandarinky nebo hroznové víno.
Pro ty, kdo mají rádi olomoucké tvarůžky, bude lákavá další pomazánka. Tvarůžky do ní nastrouháme. Pomazánkové a obyčejné máslo vymícháme do pěny. Přidáme tvarůžky, česnek, majonézu, hořčici a pepř. Pomazánku před podáváním necháme trochu odležet.
Videorecept vám předvede přípravu tradiční česnekové pomazánky s majonézou a strouhaným eidamem. Osvědčená klasika určitě nezklame a má šanci stát se královnou vašich setkání s přáteli. Hotová je během chvilky.
Komentáře