Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 receptů na chalupářské pomazánky: Přijdou k chuti při teplých večerech v přírodě
Zdroj: Toprecepty, koláž Toprecepty

Při pobytu v přírodě brzy vyhládne a potom oceníme vydatné a pikantní pomazánky. Základem může být sýr nebo tvaroh, ale také zelenina ze zahrady nebo luštěniny. Využijeme zelené natě, cibuli a oblíbené cukety. V pomazánkách se uplatní i uvařená vajíčka.

Pomazánky jsou výborným řešením, když potřebujeme hladovým strávníkům rychle podávat něco k jídlu. Když si dopředu připravíme suroviny, pomazánku s pečivem můžeme za chvilku servírovat. Výjimkou je cuketová pomazánka, která vyžaduje delší tepelnou úpravu.
Cuketovou pomazánku si oblíbily už naše babičky, tuto skvělou dobrotu si snadno připravíme nejen k okamžité spotřebě, ale i do zásoby na celou zimu. Jakmile začnou na zahradě vyrůstat cukety, bude správný čas pro její přípravu. Výborná je především na topinkách, ale můžeme ji použít také na těstoviny, do guláše nebo pod maso.

2. místo

Budapešťská pomazánka je další klasikou. Připravuje se z tvarohu, mleté papriky, nakládané kapie a nakrájené cibulky. Výborná je k čerstvému pečivu a ozdobená zeleninou. Vyzkoušet ji můžete také na topinky.

3. místo

Vajíčkové pomazánky patří k těm nejoblíbenějším. Připravujeme je z vařených vajíček, která po uvaření zchladíme a oloupeme. Do misky si dáme máslo, sýry, majonézu, hořčici a pepř. Promícháme a přidáme nakrájená vajíčka. Pomazánku mažeme na chléb nebo pečivo a zdobíme nakrájenou pažitkou.

4. místo

Drožďové pomazánky jsou vydatné a výživné. Když na ně smažíme droždí, line se doširoka lákavá vůně, která nám připomíná dětská léta. Pomazánka výborně chutná namazaná na čerstvý chléb a posypaná nakrájenou pažitkou nebo cibulkou.

5. místo

Ředkvičky jsou oblíbenou zeleninou našich zahrádek. Jejich vypěstování je záležitostí jen několika týdnů. Uplatní se ve studené kuchyni a výborně se hodí do osvěžujících pomazánek. Na pomazánku z tohoto receptu potřebujeme také tvaroh, mletý pepř a jarní cibulku.  

6. místo

Hermelín patří k nejoblíbenějším sýrům. Zvlášť chutný je grilovaný, ale výborný je také v pomazánkách. Příkladem je tato topinková pomazánka, která je dochucená nakrájenou cibulí a špetkou chilli. Topinky před namazáním ještě důkladně potřeme česnekem.

7. místo

Oceníme rychlé pomazánky, hotové během krátké doby. Příkladem je pomazánka s kuřecím salámem, kterou před konzumací dobře vychladíme. Do pomazánky nakrájíme ještě cibuli, papriku a kyselé okurky. Mažeme na pečivo a podáváme s čerstvou zeleninou.

Topinky s pikantními pomazánkami chutnají skvěle. Můžeme je upéct nasucho nebo na oleji a po upečení potřít česnekem. Tato sýrová pomazánka lépe chutná až druhý den, když se v ní chutě příjemně zvýrazní. Na pomazánce si určitě pochutnáte.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky