Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Chlebíčky představují výborné pohoštění na rodinná setkání i sváteční společenské příležitosti. Chystáme je na oslavy a přátelská posezení. Na tácech vypadají lákavě a atraktivně, na jejich zdobení si dáme záležet. Zaměříme se na vhodné kombinace barev, struktury i chutí.

Zdobení chlebíčků je zábavné pro dospělé i pro děti, vybíráme suroviny a zeleninu v barvách, které se pěkně doplňují. Neměla by chybět např. červená a zelená. Nejčastěji používáme kapii (syrovou i sterilovanou) i zelené nebo žluté papriky, rajčata, listy salátů, plátky okurek, petrželku i bazalku. Také pěkně upravené sýry, uzeniny a plátky vařených vajíček na první pohled upoutají strávníky.

1. místo

Bramborové pomazánky jsou výborným základem k namazání chlebíčků. Jednoduchou a levnou pomazánku připravíte z předem uvařených, vychladlých a nastrouhaných brambor, kyselé okurky, tatarky, hořčice a rozetřeného česneku. Pomazánku ochuťte a po namazání na plátky veky ještě dozdobte. 
Na retro chlebíčky s vejcem a majonézou se dříve chodívalo do mléčného baru. Ozdobte je kapií, plátkem okurky a čerstvou petrželkou. Majonézový přeliv připravíte z majonézy smíchané s lákem, solí a pepřem, do které přidáte rozpuštěnou želatinu. 

3. místo

Jednoduché, ale lákavé pohoštění nachystáte i trochu netradičně. Na plech vyrovnejte krajíčky, na ně dejte plátky nakrájených rajčat a pórek, potřete kečupem a posypejte strouhaným sýrem, který smícháte se strouhaným tvrdým salámem. Krajíčky nechte krátce zapéct a podávejte je ozdobené jarní cibulkou.

4. místo

Tento recept je trochu pracnější - budete potřebovat více surovin, které je potřeba nachystat. Na pomazánku uvařte brambory, vajíčka, mrkev a celer. Po uvaření vše nasekejte nebo rozmačkejte vidličkou. Po vychladnutí přidejte ještě nakrájenou cibuli, okurky, hořčici a majonézu. Pomazánku nechte odležet v chladu.

5. místo

Výbornou a neobvyklou volbou je našlehaná lučina se smetanou, nejlépe 40%. Nadýchanou pomazánku jemně osolte a nechte vychladit. Po namazání chlebíčky dozdobte šunkou a kostičkami ananasu

6. místo

Tradiční retro chlebíčky mívají pokaždé úspěch. Velkou oblibu měly v minulosti chlebíčky s bramborovým salátem, ozdobené debrecínkou, vajíčkem, kyselou okurkou, paprikou a naťovou petrželkou. Pokud je připravíte na sváteční tabuli, dlouho se na ní nezdrží.

7. místo

Stačí několik surovin a jedna z nejoblíbenějších pomazánek bude během chvilky hotová. Potřebujete uvařená vajíčka, šunkový salám, cibuli, tavený sýr, hořčici a trochu majonézy nebo tatarské omáčky. Doporučujeme připravit rovnou alespoň ze dvou dávek. Na ozdobení stačí kousek zelené petrželky.

Chlebíčky připravujeme buď v klasickém retro stylu nebo přidáme i suroviny, které naše babičky neměly k dispozici, ale dnes jsou oblíbené. Kromě salámu, šunky, vajíček, sýrů a zeleniny využijeme avokádo, olivy, sýr cottage i mozzarellu nebo ančovičky.

Bramborová pomazánka podle následujícího videoreceptu je osvědčenou klasikou, na kterou nedáme dopustit:

 

 

 

Komentáře

Další tipy a triky