Chřest je málo známou zeleninou, přitom chutná velmi dobře a dá se zpracovat do mnoha zajímavých a chutných jídel. Pozornost rozhodně zaslouží. Na první pohled možná odradí cena, ale na talíři i menší množství chřestu nadělá hodně "parády". Vybrali jsme pro vás oblíbené dobroty, ve kterých má chřest důležitou roli.
Příprava chřestu k jídlu není vůbec složitá, ale pokud se k tomu chystáte poprvé, určitě nejprve zhlédněte názorné video, jak chřest oloupat. Chřest si můžete koupit buď zelený nebo bílý. Rozdíl v barevnosti souvisí s tím, jestli chřest rostl na světle. Některé části chřestu (spodek a slupka) se před vařením odstraňují, protože jsou tuhé a nedají se jíst.
Chřest s kuřecím masem určitě nezklame. Biftečky z kuřecích prsou nejprve opepříme a osmažíme. Připravíme si vaječnou omeletu s bylinkami. Do ní zavineme vařený chřest. Podáváme s kuřecím masem a mačkanými brambory.
Kombinace lahodného chřestu a rybího masa je opravdu jedinečná. Opečené filety s uvařeným chřestem, zabaleným do plátků anglické slaniny, posypeme strouhaným sýrem a zprudka zapečeme na grilu.
Další jídlo je příkladem využití chřestu do různých závitků. Podle tohoto receptu chřest zabalíme do plátku sušené šunky a kuřecího masa, posypeme bylinkami, zpevníme a opečeme. Zajímavou chuť jídla doplňuje jablečné šumivé víno.
Další jídlo je plné různých odstínů zelené. Lahodný jemný hrášek a chřest se chuťově příjemně doplňují, pokrm je ještě vylepšen šunkou a cibulkou. Jednoduché jídlo podáváme s křupavou bagetou nebo jako přílohu.
Zelený chřest při grilování propíchneme špejlemi, aby se lépe obracel. Před podáváním ho polijeme citrónovou omáčkou, posypeme nadrobeným balkánským sýrem a nastrouhanou citronovou kůrou.
Máte rádi v troubě zapečená jídla? Pokud ano, tak zapečený bílý chřest s brambory a cuketou by pro vás mohl být to pravé. O výtečnou chuť pokrmu se postarají sýry, muškátový oříšek a bazalka.
Chřest v bylinkových omeletách na talíři vypadá přímo luxusně. Každý uvařený výhon chřestu zabalíme do vaječné omeletky a plátku anglické slaniny. Na talíři ještě dozdobíme zeleninou. Podáváme s pečivem nebo s bramborami.
A ještě jednu pochoutku jsme pro vás vybrali na závěr: máslový kuřecí plátek se zeleným chřestem a parmezánem. Kuřecí prsa, předem namarinovaná, opečeme na pánvi a přidáme k nim kolečka zeleného chřestu. Na závěr posypeme parmezánem. Přípravu pokrmu vám ukáže názorné video:
Komentáře