Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 pokrmů s chřestem: Zdravou lahůdku jedinečné chuti připravujeme na mnoho způsobů
Zdroj: Top recepty

Chřest je málo známou zeleninou, přitom chutná velmi dobře a dá se zpracovat do mnoha zajímavých a chutných jídel. Pozornost rozhodně zaslouží. Na první pohled možná odradí cena, ale na talíři i menší množství chřestu nadělá hodně "parády". Vybrali jsme pro vás oblíbené dobroty, ve kterých má chřest důležitou roli.

Chřest si běžně koupíme od dubna do začátku června. Dokonce chřest (špargl, asparágus) můžeme pěstovat na zahradě jako pěknou trvalku, potřebuje výživnou půdu a vysadit se dá jako sazenička. Pěstování ze semínek je zdlouhavé. Na jednom stanovišti může být rostlina dlouhou řadu let.

Co dobrého z chřestu?

Příprava chřestu k jídlu není vůbec složitá, ale pokud se k tomu chystáte poprvé, určitě nejprve zhlédněte názorné video, jak chřest oloupat. Chřest si můžete koupit buď zelený nebo bílý. Rozdíl v barevnosti souvisí s tím, jestli chřest rostl na světle. Některé části chřestu (spodek a slupka) se před vařením odstraňují, protože jsou tuhé a nedají se jíst.
 

 

Chřest s kuřecím masem určitě nezklame. Biftečky z kuřecích prsou nejprve opepříme a osmažíme. Připravíme si vaječnou omeletu s bylinkami. Do ní zavineme vařený chřest. Podáváme s kuřecím masem a mačkanými brambory.

2. místo

Kombinace lahodného chřestu a rybího masa je opravdu jedinečná. Opečené filety s  uvařeným chřestem, zabaleným do plátků anglické slaniny, posypeme strouhaným sýrem a zprudka zapečeme na grilu.

3. místo

 

Další jídlo je příkladem využití chřestu do různých závitků. Podle tohoto receptu chřest zabalíme do plátku sušené šunky a kuřecího masa, posypeme bylinkami, zpevníme a opečeme. Zajímavou chuť jídla doplňuje jablečné šumivé víno.

4. místo

Další jídlo je plné různých odstínů zelené. Lahodný jemný hrášek a chřest se chuťově příjemně doplňují, pokrm je ještě vylepšen šunkou a cibulkou. Jednoduché jídlo podáváme s křupavou bagetou nebo jako přílohu.

Zelený chřest při grilování propíchneme špejlemi, aby se lépe obracel. Před podáváním ho polijeme citrónovou omáčkou, posypeme nadrobeným balkánským sýrem a nastrouhanou citronovou kůrou

6. místo

Máte rádi v troubě zapečená jídla? Pokud ano, tak zapečený bílý chřest s brambory a cuketou by pro vás mohl být to pravé. O výtečnou chuť pokrmu se postarají sýrymuškátový oříšek a bazalka. 

7. místo

Chřest v bylinkových omeletách na talíři vypadá přímo luxusně. Každý uvařený výhon chřestu zabalíme do vaječné omeletky a plátku anglické slaniny. Na talíři ještě dozdobíme zeleninou. Podáváme s pečivem nebo s bramborami.
A ještě jednu pochoutku jsme pro vás vybrali na závěr: máslový kuřecí plátek se zeleným chřestem a parmezánem. Kuřecí prsa, předem namarinovaná, opečeme na pánvi a přidáme k nim kolečka zeleného chřestu. Na závěr posypeme parmezánem. Přípravu pokrmu vám ukáže názorné video:
Přejeme, ať si chřestovou sezónu užijete a oblíbíte si jídla s touto zajímavou rostlinou.
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky