Poslední den v roce je příležitostí k posezení s rodinou a setkání s přáteli. U toho by samozřejmě nemělo chybět něco dobrého. Na řadu obvykle přichází zdobené chlebíčky a jednohubky s pomazánkami a bohatou oblohou. Vhod přijdou ale i další chuťovky.
Kdo by neměl rád setkání s blízkými u dobrého jídla a pití, k závěru roku to patří. K mazání vybíráme ty nejlepší pomazánky, obvykle výrazně a pikantně ochucené. Zdobíme chlebíčky a chystáme obložené talíře se sýry, uzeninami a zeleninou. Vybrali jsme pro vás malou silvestrovskou inspiraci z našeho receptáře.
Jednoduchá a mnohokrát vyzkoušená pomazánka určitě nezklame. Stačí vám na ni pouze uvařená vajíčka, šunkový salám, menší cibule, tavený sýr, oblíbená majonéza a trochu hořčice. Pomazánka je ještě lepší druhý den, když se chutě báječně propojí.
Pokud jste ještě neochutnali celerovou pomazánku, tak neváhejte a vyzkoušejte. Říká se jí falešná humrová. Kromě nastrouhaného celeru jí dodá chuť a barvu strouhaná mrkev. Potřebovat budete ještě uvařená vajíčka, sýr a strouhané jablko.
Jednohubky s česnekovou pomazánkou by při pohoštění neměly chybět, patří totiž k tomu nejvyhledávanějšímu. Tato pomazánka má výraznou chuť také díky sýru niva. Namazané jednohubky dozdobte třeba zavařenými kousky mandarinek nebo půlkami vlašských ořechů a naťovou petrželkou.
Tatarák připravíte buď z masa nebo také z aromatických sýrů. Můžete vyzkoušet i recept na tatarák z tvarůžků a camembertu. Milovníky těchto sýrů určitě nadchne, ostatní si vyberou z jiných dobrot. Tatarák nejlépe chutná na horké topince s česnekem, ale můžete ho podávat i na krajíci chleba.
Možná dáte přednost chuťovkám bez pečiva, v tom případě vyzkoušejte např. plněnou papriku. Jako náplň do ní dejte směs s ochuceným pomazánkovým máslem, ale můžete vyzkoušet i jiné náplně. Na tuto dobrotu využijete krásně barevnou zeleninu.
Sýrová roláda je báječná retro pochoutka, na kterou si předem nechte v teple (v troubě nebo ve vodě) změknout tvrdý sýr, ten pak půjde snadno rozválet do plátu. K naplnění stačí použít pomazánkové máslo, šunku a na proužky nakrájenou papriku. Před podáváním a krájením nechte roládu ztuhnout.
Silvestrovské oslavy jsou časem radosti a společných chvil, s čím je spojeno nejen pití, ale i vzpomínání a chutné pokrmy. Receptů na zpříjemnění loučení se starým rokem a vítání toho nového je velké množství. Od tradičních pochoutek po originální kulinářské kreace.
Komentáře