Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 jídel z patisonu: I z méně známého kultivaru tykve připravíte chutná jídla
Zdroj: Top recepty

Tento méně rozšířený kultivar z čeledi tykvovitých se stejně jako dýně a cukety vyznačuje velkou úrodností. Stačí mít na zahradě několik rostlin a můžeme se těšit na velkou úrodu bílých nebo žlutých patisonů. Připravili jsme pro vás výběr oblíbených receptů na jejich zpracování.

Abyste si mohli na patisonu pochutnat, nejprve ho zbavte pevné slupky. Poté z něj odstraňte i semínka, která by byla příliš tuhá na konzumaci. U  většiny receptů se patison následně krájí na silnější plátky, které se, podobně jako cuketa, osolí a nechají vypotit.

  1. Chřupavé patizonové podkovičky plněné sýrem
  2. Zapečené patizonové plátky v houbovém těstíčku
  3. Zapečené brambory s patizonem
  4. Pangasius s cuketovo-patizonovým teplým salátem
  5. Gulášek z cukety, patizonu, rajčat, brambor a uzeniny
  6. Patizon po mexicku
  7. Pečený patizon

1. místo

 

Nakrájené plátky z patisonu obalujte v trojobalu a smažte z nich řízky. Podle tohoto receptu jsou ještě vylepšené o směs z ementálu a česneku, kterou nejprve slepíme vždy dva plátky patisonu a společně je obalíme.

 

Vynikající zapečené plátky patisonu potřené ochucenou houbovou směsí a na povrchu posypané nastrouhaným parmezánem si nezadají s jinými jídly. Podáváme je s bramborem nebo pečivem. Houbová směs je výborná z vlastnoručně nasbíraných lesních hub i z koupených žampionů.

3. místo

 

Na cibulce orestovaný patison je skvělý zapečený v troubě spolu s brambory podle tohoto receptu. Jídlo je ostřejší, a to díky pikantnímu koření. Výsledný pokrm ještě vylepšíte přidáním smetany, sýru či vajec.

4. místo

 

Z patisonu můžete připravit i jednoduchou zeleninovou přílohu k masu, např. k rybě. Na oleji opečte kousky cukety, patisonu a mrkve, a to vše propojte hořčicí se smetanou a dochuťte kořením. Na netradiční příloze si zaručeně pochutnáte.

 

Uvařte si tento vynikající zeleninový guláš, ve kterém vám nebude chybět ani kousek uzeniny. Hustý guláš příjemně zasytí a skvěle si na něm pochutnáte. Pokud ho chystáte i pro děti, tak uberte chilli papričky, protože jinak dají pokrmu ostřejší chuť.

6. místo

 

Užijte si nápaditý způsob servírování vydlabaného patisonu - naplňte ho fazolovou směsí a upečte v troubě. Parádně si pochutnáte a jistě oceníte originální vzhled pokrmu. Jídlo můžete ještě doplnit čerstvým pečivem. 

7. místo

 

Podle sedmého receptu připravíte velmi jednoduché jídlo - na kostky nakrájený patison s kmínem upečte v remosce a podávejte s brambory a tatarskou omáčkou. Toto jídlo zvládnete levou zadní a přitom si skvěle pochutnáte.

Máte chuť na smažený patison, ale bojíte se kalorické bomby? Zdravější variantou je obalené plátky patisonu upéct v troubě, jak vám ukáže následující video-recept:

 

Komentáře

Další tipy a triky