Co vaříte, když spěcháte? Hodí se mít svůj vlastní přehled rychlých jídel, do jejichž přípravy se pustíme, když nás tlačí čas. Ani rychlé jídlo nemusí být odbyté, a zvlášť když ho doplníme barevnou zeleninou, strávníci ho ocení. Máme pro vás několik tipů na jídla, která sice nezaberou příliš času, ale pochutnáme si na nich.
Gnocchi, které si koupíme jako polotovar, můžeme mít stále po ruce. Jejich tepelná úprava je otázkou chviličky. Výborné jsou v kombinaci se špenátem a sýrovou omáčkou. Často se připravují s kuřecím masem, které je rychle hotové, ale můžete k nim podávat také vejce. Gnocchi chutnají i nasladko.
Těstoviny se vyznačují rychlou přípravou a stačí k nim podávat jednoduchou přílohu. Vyzkoušejte třeba rajčatovou omáčku a strouhaný sýr nebo voňavé pesto. Podávat se dají také nasladko nebo je můžete připravit podle oblíbeného receptu jako "kolínkoto".
I ty složitější omáčky mají obvykle své rychlé a zjednodušené verze. Když je potřeba mít rychle uvařeno, podáváme k omáčkám rýži, brambory, gnocchi, těstoviny, bulgur, kuskus - prostě to, co se k té konkrétní hodí nejvíce. Pokud máme v mrazničce uložené knedlíky, budou se také hodit, nebo tentokrát využijeme knedlíky z obchodu.
Smažení sice nepatří k těm nejrychlejším činnostem, ale když si připravíme jen přiměřené množství těsta podle tohoto rychlého receptu, tak si za chvíli může rodina pochutnávat a nadšené budou nejen děti. O nakypření těsta se postará prášek do pečiva a když použijete jogurt, budou lívanečky méně mastné. Zdobit můžete podle chuti např. tvarohovým krémem a ovocem.
Cuketa pečená na plechu je výborným jídlem - pokud ji ochutnáte, jistě se k ní budete často vracet. Žádné dlouhé obalování a smažení, nic takového. Plátky cukety stačí ochutit, narovnat na plech a krátce před dopečením dozdobit sýrem. Lze použít i strouhaný sýr eidam. Podáváme s bagetkou nebo vařenými bramborami.
Koprová omáčka patří k těm nejrychlejším omáčkám. Krásně voní čerstvým koprem a když nemáme čerstvý, použijeme mražený. K omáčce podáváme knedlíky nebo brambory a vařená vajíčka. Oblíbený letní pokrm nám mnoho času nevezme.
Řízky jsou oblíbeným svátečním jídlem, jenže pokud je připravujeme pro více strávníků, rychle to nepůjde. S tímto receptem ale budeme mít hotovo za chvilku. Plátky masa tentokrát nebudeme balit v klasickém trojobalu, ale ve speciální směsi z hladké mouky a koření. Recept se hodí i v situaci, když nám dojde strouhanka. Plátky podáváme s bramborovou kaší, s bramborami nebo jen s chlebem.
I když máme málo času, rádi si na jídle pochutnáme. Lahodná sladká tečka strávníky určitě potěší. Bleskový sušenkový řez je sice rychle hotový, ale potřebuje nejméně dvě hodiny uležet v lednici, proto si ho připravíme dopředu. Důležité je vaření plánovat, aby nám nějaké suroviny nechyběly. V případě tohoto řezu budeme potřebovat také vanilkový pudink bez vaření a sušenky Lotus.
Komentáře