Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 oblíbených jídel z čočky: Vaříme chutně, levně a výživně
Zdroj: Toprecepty

Ze všech luštěnin čočku připravujeme zřejmě nejčastěji. Není divu, čočka nejen výborně chutná, ale také na její uvaření stačí kratší doba. Navíc má poměrně univerzální využití. Je skvělá do polévek, výtečná v úpravě nakyselo, hodí se do vydatných salátů, chutných pomazánek i karbanátků.

Luštěniny před vařením namáčíme, aby se zbavily látek, které způsobují nadýmání. Vodu z namáčení vždy vylijeme. Čočku je vhodné namočit alespoň na dvě hodiny, nejlépe na noc. I když ji ale nenamočíme, vaření bude poměrně rychlé, navíc zdaleka ne každý na nadýmání trpí.

1. místo

Čočka nakyselo je populární novoroční jídlo, které máme připravené velmi rychle, přitom skvěle zasytí. Po Vánocích obvykle chceme vařit úsporně a šetřit sebe i peněženku. Na to je čočka ideální. K čočce obvykle podáváme vajíčka (vařená nebo volská oka) a sterilovanou okurku. Kdo chce, přidá ještě uzené.

2. místo

Z čočky můžeme připravovat také saláty. Recept na jeden takový pro vás máme. Čočku do salátu sice uvaříme, ale neměli bychom ji rozvařit. Po změknutí ji propláchneme chladnou vodou, doplníme zeleninou, dochutíme a necháme krátce uležet. Podáváme s vajíčky a pečivem.

3. místo

Čočkové polévky patří k nejoblíbenějším polévkám. Milují je dospělí i děti. Obvykle je doplníme nakrájenými bramborami a dochutíme česnekem a majoránkou. Přidat můžeme kořenovou zeleninu. K zahuštění použijeme zásmažku, záklechtku nebo jen rozvařenou bramboru, případně můžeme část čočky rozmixovat.

4. místo

Čočku kombinujeme s různou zeleninou. Možností je mnoho, vybrali jsme pro vás oblíbený recept na čočku s lilkem. K čočce se výborně hodí také květák, brokolice, kapusta i kořenová zelenina. Důležité je dobré ochucení. 

5. místo

Čočka nemá sama o sobě příliš výraznou chuť a právě díky tomu ji můžeme připravit na mnoho způsobů. Pokrmy s čočkou často dochucujeme česnekem, vhodná je i cibule. Můžeme ji předem osmažit na menším množství oleje.

6. místo

Z luštěnin, včetně čočky, se dají připravovat chutné pomazánky. Nejprve čočku uvaříme a necháme vychladnout. Přebytečnou tekutinu slijeme. Variant, jak pomazánky připravit, je více, na jejich umíchání se skvěle hodí tyčový mixér.

7. místo

Uvařená čočka je výborným základem pro výtečné karbanátky, které buď smažíme nebo pečeme v troubě. Z čočky připravujeme také čočkovou sekanou, která výborně chutná teplá k bramborám a k bramborovému salátu, nebo studená k chlebu. Část karbanátků i sekané lze zmrazit, pohotově připravené jídlo oceníme, když budeme mít málo času na vaření.

Výbornou surovinou do kuchyně je červená čočka. Není ji potřeba dopředu namáčet, přesto nezpůsobuje nadýmání, navíc je velmi rychle uvařená. Hodí se, stejně jako obyčejná čočka, do obdobných jídel. Výborná je do polévek i rychlých a výživných pomazánek. Polévku z červené čočky můžete uvařit podle následujícího videa.

Čočku lze i nakličovat. Po naklíčení chutná podobně jako čerstvý hrášek a může se přidávat do salátů a používat ke zdobení pokrmů nebo jíst "jen tak". 
 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky