7 receptů na čočkovou polévku: Výtečné luštěninové polévky zvládnete snadno, rychle a levně
Čočkovou polévku uvaříme rychle a jednoduše, zasytíme s ní hlad a navíc si skvěle pochutnáme. Přestože je vždy základem čočka, existuje mnoho variant této luštěninové polévky. Liší se dalšími ingrediencemi včetně koření a dalších přísad, které ovlivňují chuť uvařené polévky.
K čočkové polévce se výborně hodí čerstvé pečivo a tak ji můžeme připravit jako jednoduchý oběd. Záleží na nás, jak hustou polévku uvaříme a tím určíme její vydatnost. Přidáním brambor, zeleniny a uzenin se stává polévka ještě výživnější.
- Čočková polévka
- Čočková polévka s párkem
- Čočková polévka podle mojí babičky
- Čočková polévka s klobásou a bramborami
- Domácí čočková polévka
- Čočková polévka s pohankou (falešná zabíjačková)
- Čočkovo-kroupová polévka s houbami
1. místo
Oblíbenou čočkovou polévku podle prvního receptu připravíme ze světlé jíšky, ke které na závěr přidáme mletou papriku a pepř. Spolu s čočkou a nakrájenou uzeninou polévku dovaříme, dochutíme česnekem a brzy můžeme podávat na stůl.
2. místo
Sytá čočková polévka krásně voní gulášovým kořením. Jsou v ní nakrájené brambory, rajčata a mletá paprika, proto připomíná guláš. Do uvařené polévky na závěr přidáme kousky párků a na talířích ji dozdobíme nadrobno nakrájenou natí.
3. místo
Další varianta čočkové polévky obsahuje nakrájenou mrkev, petržel a brambory. Ke konci vaření do ní vmícháme syrové vajíčko a zajímavou chuť získáme, pokud polévku navíc okyselíme octem. Hotová polévka velmi rychle zmizí z hrnce.
4. místo
Vydatnou čočkovou polévku lze použít i jako hlavní chod. Díky bramborům, nakrájené klobáse a párečkům je velmi sytá, a co teprve když ji budeme jíst společně s pečivem. Polévka je klasicky ochucená majoránkou a navíc méně obvyklou plnotučnou hořčicí.
5. místo
Polévka z čočky, cibule, brambor a párku je tentokrát zahuštěná jíškou osmaženou na sádle, díky čemuž získává specifickou chuť. Ale nebojte, pokud máte jen olej, bude to také dobrota. Chutná polévka vás zasytí a zahřeje v chladných dnech, přitom dodá tělu potřebnou energii i pro náročnou práci.
6. místo
Zdravá polévka z čočky a pohanky, ochucená majoránkou, bobkovým listem a česnekem, vytváří chuťovou kombinaci surovin, které se k sobě výtečně hodí. Na talíři dozdobíme polévku vejcem uvařeným na hniličku, opečenými kolečky párků a snítky petrželky.
7. místo
Čočková polévka doplněná o kroupy je další vydatnou variantou zdravé luštěninové polévky, kterou si můžete udělat i jako lehký oběd. Navíc obsahuje houby, celer, petržel a mrkev, díky čemuž získává opět trochu jinou chuť.
K čočkové polévce se výborně hodí čerstvý chléb. Upečte si ho podle našeho názorného video-receptu a skvěle si pochutnáte.
Další tipy a triky
Přečtěte si Zobrazit více
Jak nejlépe použít sádlo, které se vypeklo z husy nebo kachny? Máme několik možností, inspiraci najdeme v radách našich babiček
Jak dlouho namáčet sušené houby? Mají intenzivní vůni a výraznou barvu. Po namočení je použijeme jako čerstvé
Deset otázek a odpovědí, které ještě potřebujete vědět, aby vaše polévky byly dokonalé
Komentáře