Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 receptů na cuketová jídla, která si zamilujete.  Velkou úrodu cuket můžeme smažit, péct i vařit, pokaždé si pochutnáme
Zdroj: Top recepty

Cuketa je skvělá zelenina, kterou lze připravit na spoustu způsobů, díky tomu si ji v létě můžeme dopřávat opravdu často. Nemá výraznou chuť, proto ji snadno kombinujeme s ostatními surovinami.

Sklizenou cuketu omyjeme a oloupeme. Mladé plody, které mají ještě velmi měkkou slupku, nemusíme ani okrajovat. Z větších plodů je třeba vydlabat již narostlá semínka, a tak se tolik nehodí na krájení na plátky, a tudiž ani do některých pokrmů. Jenže dobrých receptů je tolik, že jistě najdou uplatnění jak mladé, tak už  "přerostlé" plody. Nabízíme některé tipy, jak velkou úrodu cuket zpracovat.

1. místo

Oloupanou cuketu nakrájíme na plátky, posolíme a necháme chvíli vypotit. Připravíme těstíčko z vajec, koření a strouhaného sýru. Cuketu máčíme v těstíčku a poté ji smažíme dozlatova. Usmažené cukety rovnáme na ubrousek, aby se odsál přebytečný olej. 

2. místo

Neoloupanou cuketu, šunku a sýr nakrájíme na stejně tenké plátky. Cuketu krájíme po délce, takže nám vzniknou dlouhé proužky. Na plátek cukety položíme i šunku a sýr a nadvakrát přeložíme. Poté obalujeme v trojobale a následně smažíme. Podáváme ještě teplé s přílohou, nebo studené jako chuťovku.

3. místo

Oloupané brambory a cuketu nakrájíme na kolečka. Spolu se slaninou vše naskládáme do zapékací mísy. Poté osolíme, opepříme, posypeme tymiánem a zalijeme smetanou. Po upečení podáváme jako samostatný pokrm nebo jako přílohu. 

4. místo

Zajímavá varianta oblíbených langošů, výjimečná smetanovým jogurtem a nastrouhanou cuketou, nám jistě přijde k chuti. Připravené těsto ihned smažíme ve vyšší vrstvě oleje. Langoše podáváme naslano s kečupem a strouhaným sýrem nebo je lze podávat i nasladko s povidly. 

5. místo

Cuketu nakrájíme na plátky, které narovnáme na plech vyložený pečicím papírem. Plátky potřeme ochuceným olejem a dáme péct do trouby. Jakmile začnou plátky červenat, naklademe na ně nakrájenou mozarellu a dáme dopéct. Zapečenou cuketu podáváme s bagetkou

6. místo

Výborná cuketová sekaná, kterou si vychutnáme teplou i studenou, je další osvědčená možnost využití cukety. V míse smícháme nastrouhanou cuketu, sýr, salám, cibuli, česnek, vejce, prášek do pečiva, mouku a koření. Směs nalijeme do vymazaného pekáče a pečeme dozlatova. 

7. místo

Zeleninová směs, kterou můžeme použít nejen na topinky, ale třeba i k těstovinám a masu, se určitě hodí. Houby podusíme na oleji a nakrájenou cuketu, lilek, cibuli a papriku uvaříme zvlášť v hrnci. Zeleninu ochutíme a nakonec smícháme s houbami. Použijeme čerstvě uvařenou směs, nebo si ji zavaříme do zásoby.

Cuketa je velmi variabilní zelenina, v jejimž pěstování jsou úspěšní i zahradníci začátečníci. Protože nám poskytuje velkou úrodu, dopřejeme si ji na řadu způsobů. Dokonce si z cukety můžeme upéct šťavnatý moučník, jak píšeme v našem dalším článku.

Komentáře

Další tipy a triky