Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Cuketám se v létě daří a pokud mají dostatek tepla a vláhy, tak na zahradě stačí mít několik rostlin pro celou rodinu. Plody můžeme smažit, dusit a zapékat, hodí se ke zpracování naslano i nasladko, připravujeme z nich polévky, leča i nejrůznější dušené směsi, které využijeme jako výborné pomazánky.

Vybrali jsme pro vás několik receptů na oblíbené pomazánky z cukety. Většinou jsou pikantní a chuťově výrazné, báječně se hodí nejen na topinky, ale i na čerstvý chléb. Dají se na ně použít nejen mladé cukety, ale i ty přerostlé. Některé z pomazánek můžeme snadno zavařit, a kromě toho, že jsou skvělé k mazání na pečivo, dají se pak použít i např. pod maso, k těstovinám, na pizzu, do omáček a gulášů nebo k jiné tepelné úpravě.

1. místo

Oblíbená pomazánka našich babiček neztratila během let nic na své atraktivitě. Na oleji zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme pomletou cuketu a další zeleninu - papriku, rajčata a česnek. Pomazánka potřebuje výrazně okořenit. Podušenou směs můžeme rovnou použít (zatepla i zastudena) nebo zavařit.

2. místo

Cibuli a česnek zpěníme na oleji, přidáme nastrouhanou cuketu a ostatní suroviny podle rozpisu, krátce podusíme a pak přendáme na pekáč. V troubě pečeme za občasného promíchání. Pikantní pomazánku buď použijeme rovnou na topinky, třeba ještě s nakrájenou klobásou a strouhaným sýrem, nebo zavaříme.

3. místo

Jednoduchý a rychlý recept, na který nám stačí pouze několik surovin, nabízí další variantu přípravy pomazánek. Na osmaženou cibulku dáme na menší kostky nakrájenou cuketu, osolíme, ochutíme kari kořením podlijeme trochou vína a rozdusíme. Ochutíme česnekem a na závěr vmícháme nastrouhanou nivu.

4. místo

Tatarák bez masa je rychlý, levný a výborný. Mladou neloupanou cuketu nastrouháme nahrubo, přebytečnou vodu z ní vymačkáme. Dáme ji na osmahnutou cibulku, dochutíme a podusíme, cuketa by měla být pouze na skus, ne rozdušená na kaši. Dochutíme česnekem, worcestrovou omáčkou, hořčicí a kečupem

5. místo

Méně obvyklá kombinace také stojí za vyzkoušení. Cukety nám tentokrát bude stačit méně, podusíme ji na cibulce, přidáme droždí a po chvíli přilijeme rozšlehaná vajíčka. Na závěr ještě dochutíme česnekem a pepřem. Pomazánku můžeme doplnit sýrem, hořčicí nebo uzeninami.

6. místo

Na oleji zpěníme cibuli, přidáme nasekanou chilli papričku a rozmačkaný česnek, zalijeme protlakem, přidáme nastrouhanou a vymačkanou cuketu. Ochutíme a podusíme do zhoustnutí. Po zchladnutí ještě vmícháme nastrouhané uzené tofu - kdo chce, nahradí ho uzeninou.

7. místo

K cibulce zpěněné na oleji s česnekem přidáme nahrubo nastrouhanou cuketu a další suroviny (rajčatový protlak, worcestrovou omáčku a harissu). Po chvíli směs vložíme do trouby a pečeme asi 40 minut. Výsledkem je chuťově výborná pomazánka, kterou dáme do skleniček a zavaříme.

Při dochucování cuketových pomazánek se nemusíme držet přesně receptů, ale vybíráme koření a bylinky podle vlastní chuti. Je také na nás, jakou bude mít pomazánka konzistenci, můžeme ji rozmixovat nebo v ní ponechat kousky zeleniny. Do této pomazánky patří ke konci přípravy ještě nadrobená Niva.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky