Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jakmile nám na zahradách začínají narůstat cukety, máme stále co vařit. Jídla z cuket mohou být pracná, zvlášť pokud je připravujeme pro více strávníků, ale také mohou být velmi jednoduchá, ať už je připravujeme na pánvi nebo v troubě. A právě jednoduché recepty jsme pro vás vybrali tentokrát.

Léto, kdy cukety narůstají, je časem, během kterého toužíme být v přírodě a užívat si rodiny. Nechce se nám trávit mnoho času vařením a právě tehdy oceníme recepty na jednoduchá jídla, která buď připravíme na pánvi nebo dáme upéct do trouby.

1. místo

Nejchutnější jsou mladé a svěží cukety, které není potřeba zbavovat semínek a loupat. Cuketu nakrájíme na stejně silná kolečka, necháme vypotit, zalijeme marinádou a necháme alespoň 5 hodin natáhnout chutě. Pak krátce grilujeme, na talíři dochutíme a podáváme. 

2. místo

Cibuli najemno nakrájíme, slaninu pokrájíme na kousky, cuketu na hranolky. Na zesklovatěnou cibuli přidáme slaninu a cuketu. Restujeme dokřupava. Dochutíme česnekem a podáváme třeba se ztraceným vejcem.

3. místo

Na pánvi rozehřejeme olej, vložíme nakrájená játra, zprudka orestujeme. Po zatažení přidáme nakrájenou cibuli, plátky česneku a sójovou omáčku. Nakonec doplníme nudličkami z cuket a kapií. Dochutíme a podáváme.

4. místo

Cuketu nakrájíme na kostky a osolíme. Na oleji osmahneme pórek, přidáme cuketu, kukuřici a zelený hrášek. Nakonec ještě doplníme nakrájeným tofu. Tento jednoduchý pokrm podáváme s celozrnnými těstovinami.

5. místo

Pod názvem cuketka z Burgasu se skrývá na pánvi opečená nakrájená cuketa, doplněná rajčaty a cibulí. Nakonec ještě přisypeme balkánský sýr a ochutíme bazalkou a oreganem. Tento rychlý pokrm plný barev výborně chutná s křupavým pečivem.

6. místo

Z cukety můžeme připravovat také saláty, používáme pouze mladé a čerstvě sklizené cukety. Cuketu nastrouháme na jemné plátky, dáme do misky a jemně osolíme. Po odstátí pustí přebytečnou vodu. Pak cuketu doplníme zálivkou. Do salátu se výborně hodí rukola a kapary.

7. místo

Luštěniny jsou vydatné a výživné, ale jejich vaření je na dlouho. Pokud ale použijeme cizrnu z plechovky, vaření půjde rychle a za chvilku si můžeme pochutnávat. Pokrm je výživný a pikantní, cuketa ho příjemně doplňuje. 

Cukety na plechu jsou báječným jídlem, jehož příprava nám nezabere mnoho času, ale strávníci budou nadšeni. Česnek, chilli a oregano dají pokrmu tu správnou chuť, sýr samozřejmě nesmí chybět.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více