Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 receptů na dalamánky: Čerstvé křupavé pečivo vás nadchne
Zdroj: Toprecepty

Křupavé čerstvé dalamánky z vlastní kuchyně, to zní velmi dobře. A podle našich receptů si je můžete upéct i vy. Na rozdíl od chleba jsou rychleji upečené a zároveň pěkně propečené. Můžete je posypat hrubou solí, kmínem a dalšími semínky.

S mícháním těsta vám pomůže domácí pekárna, ale zvládnete to snadno jen ručně. Dalamánky jsou nejlepší hned po upečení. Ty, co brzy nesníte, můžete zmrazit, pak je stačí podat z mrazničky chvíli před plánovanou spotřebou. Protože jsou malé, za chvilku rozmrznou.

1. místo

Jednoduchý postup vás provede receptem, do kterého se mohou pustit i začátečníci. Všechny suroviny včetně sušeného droždí stačí dát do domácí pekárny a ta už se postará o správně vypracované těsto. Z těsta pak vytvoříme dalamánky, položíme je na plech, nařízneme na povrchu a potřeme vajíčkem. Upečeme.

2. místo

Další recept je podobný jako předchozí, ale tentokrát do něho použijeme čerstvé kvasnice. Těsto je zadělávané mlékem, ale podle některých receptů na dalamánky stačí voda nebo můžete dát vodu a mléko půl na půl. 

3. místo

Když už si s pečením dáme tu práci, tak proč dalamánky ještě nějak nevylepšit? Do těsta podle tohoto receptu budete potřebovat celozrnnou mouku, žitnou i pšeničnou, a také trochu otrub. Stejně jako u předchozích receptů vám domácí pekárna usnadní míchání a zpracování těsta.

4. místo

Ať už do těsta přidáte mléko nebo jogurt, projeví se lepší chutí. Tentokrát budete potřebovat od každého trochu. Suroviny jsou rozpočítané na hrnky. Kromě hladké mouky použijete i mouku žitnou. K míchání využijete domácí pekárnu, na posypání dalamánků před pečením si připravte semínka.

5. místo

Dalamánky z chlebové mouky, s přídavkem žitné, jistě nadchnou každého. Pokud nevíte, co je preferment, podívejte se do našeho dalšího článku. Pečivo s předkvašeným těstem voní zase úplně jinak - můžete sami vyzkoušet.

6. místo

Do těsta na dalamánky lze přidat také syrovátku, jak uvádí tento recept. Získáte ji jako vedlejší produkt při výrobě domácí lučiny a alespoň pro ni budete mít užitečné uplatnění. Dalamánky jsou lehounké, voňavé a výborné ještě druhý den po upečení.

7. místo

Na přípravu dalamánků z našeho receptu potřebujete kromě droždí také žitný kvásek, ten si můžete sami připravit doma. Těsto je zajímavé také přídavkem jemně nakrájené cibule do těsta a ochucené mletým pepřem. Můžete je před pečením ještě posypat strouhaným sýrem
Na závěr jsme pro vás vybrali ještě jeden videorecept, který vám názorně předvede přípravu výborných dalamánků. Pokud se do pečení pouštíte poprvé, určitě si na jeho zhlédnutí udělejte pár minut času. 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky