Dipy dovedou vylepšit, ochutit a dotáhnout k dokonalosti každé grilované jídlo, ať už se jedná o maso, zeleninu, sýry nebo houby. Přitom jejich příprava není ani trochu složitá - chce to jen znát tu správnou kombinaci surovin a příprava lahodného dipu je pak otázkou chvilky.
Když znáte ty správné recepty na dipy, může se pro vás a vaše blízké stát i obyčejné jídlo naprosto luxusním chuťovým zážitkem. Navíc dipy mají daleko širší využití než jenom při grilování. Můžeme jimi doplnit křupavé bramborové hranolky či zeleninový salát, domácí burger nebo pečené maso. Naučte se s námi ty nejlepší postupy.
Na jogurtový dip potřebujeme kromě jogurtu také česnek, sůl a provensálské koření nebo čerstvý tymián. Dip nadchne všechny, kdo mají rádi příjemnou chuť středomořských bylinek. Bílý jogurt jednoduše dochutíme nadrobno nakrájeným oloupaným česnekem, solí a voňavými bylinkami.
Řízná chuť křenu nejlépe vynikne při podávání dipu k pečeným masům a "chlapským" jídlům. Potřebujeme zakysanou smetanu, křen (množství podle chuti), sůl a mletý pepř. Křen nastrouháme najemno a vmícháme ho do zakysané smetany. Dochutíme solí a mletým pepřem.
Avokádo si získává více a více příznivců. Zaujme nejen chutí, ale i barvou, a ke grilování se báječně hodí. Na dip potřebujeme dobře zralé avokádo, cibuli šalotku, česnek, zakysanou smetanu, limetkovou šťávu, sůl a drcený zelený pepř. Kdo chce dip ještě více pikantní, doplní ho najemno nakrájenou chilli papričkou.
Jednoduché recepty jsou těmi nejatraktivnějšími. Příkladem je výtečný česnekový dip s tradičními bylinkami našich zahrad. Prolisovaný česnek smícháme s kysanou smetanou a majonézou. Přidáme nadrobno nakrájenou petržel nebo pažitku a podle chuti dosolíme.
Základní kečupová omáčka by ve výběru na "grilovačce" rozhodně neměla chybět. Na tento dip nám stačí nadrobno nakrájená cibule, majonéza a kečup (může být domácí). Dochutíme solí a mletým pepřem. Omáčka chutná k masu i zelenině.
Netradiční dip nadchne strávníky hořčičnými semínky, která při konzumaci "pukají" a uvolňují svou výtečnou chuť. Kromě semínek potřebujeme jogurt, majonézu, sůl, mletý pepř a hořčici. Pro dochucení lze použít i sójovou omáčku.
Medovo-hořčičný dip je příjemně pikantní a výborně chutná k zelenině. Kromě majonézy a obyčejné hořčice do něj přidáme dijonskou hořčici, která mu dá ten správný říz, dále med a citrónovou šťávu. Dip zaujme nejen chutí, ale i barvou.
Přesné rozpisy surovin najdete vždy u konkrétních receptů, stačí na ně kliknout. Nezapomeňte před podáváním každý dip dobře vychladit a pak se už můžete pustit do hodování.
Komentáře