Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 receptů na domácí chléb: Upečte si čerstvou křupavou dobrotu, na kterou se vám budou sbíhat sliny
Zdroj: Top recepty

Připravme si domácí chléb z droždí. Jeho příprava nebude tak náročná, jako pečení z kvásku, a tak si na něj mohou troufnout i začínající pekaři. I přesto se najdou originální recepty na chléb, které i zkušenější pekaře mohou překvapit.

Chléb je oblíbenou součástí jídelníčku. Koupený chléb máme hned připravený a použít ho můžeme jak na snídani, svačinu či večeři, tak jako přílohu k polévce či ke guláši k obědu. Pokud ale přípravě chleba věnujeme svůj čas a upečeme si ho doma, pak se můžeme těšit na jídlo, které rozhodně nebude obyčejné. 

  1. Domácí kmínový chleba
  2. Domácí chleba z trouby
  3. Tmavý slunečnicový chléb s podmáslím
  4. Bramborový chleba III.
  5. Chléb s pâte fermentée
  6. Domácí chlebík
  7. Bylinkovo-sýrový chléb bez pekárny

1. místo

Kynutý chléb z kvásku zadělaného z droždí bude dobrou volbou pro začínající pekaře. Domácí voňavý a křupavý chléb posypaný kmínem výborně chutná s čerstvě připravenou pomazánkou a syrovou zeleninou.

2. místo

Další kynutý chléb je pečený ve skleněné formě je obohacený o žitnou mouku. Pro ozvláštnění do něj lze přidat mimo kmín další semínka jako například slunečnicová, dýňová či lněná

3. místo

S přípravou chleba z žitné a celozrnné mouky nám pomůže domácí pekárna. Ale nezoufejme, pokud pekárnu nemáme, zvládneme ho i bez ní. Chléb je zajímavý použitím podmáslí a díky velkému množství slunečnicových semínek, po nichž bude vonět. 

4. místo

Bramborový chléb, který obsahuje téměř tolik brambor jako mouky, je dalším zajímavým zpestřením běžného pečiva které konzumujeme. Brambory jsou předem uvařené a nastrouhané a poté zapracované do těsta. Chléb je velmi chutný a vláčný i během dalších dnů

5. místo

Chléb s pâte fermentée, tzv. starým těstem je velmi zajímavou variantou pečení chleba, která tvoří jakýsi kompromis mezi pečením z kvásku a z kvasnic. Na chléb se používá velmi malé množství droždí a i přesto je nakynuté. Staré těsto, které je součástí chleba, ale musíme začít chystat přinejmenším den před samotným pečením.

6. místo

Další z řady chlebů, které nejsou nějak zvláště náročné na přípravu, ale výsledkem bude křupavá dobrota. Počítejme s tím, že potřebujeme skoro celý den na kynutí těsta, takže nejlépe začít s prací ráno, nebo navečer, a péct až následující den. 

7. místo

Na velmi originální chléb potřebujeme kypřící prášek. V těstě jsou ingredience jako například nastrouhaná syrová brambora, tvrdý sýr, kremžská hořčice a čerstvé, případně sušené bylinky. Určitě se máme na co těšit.

Pita chleby

Zajímavou alternativou k běžnému pečivu a chlebu jsou také tzv. pita chleby, které plníme zeleninou, masem a dresinkem. Jak na jejich přípravu nám poradí následující video-recept:

 

Komentáře

Další tipy a triky