Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kdo by nemiloval čerstvý chléb, na povrchu krásně křupavý, pěkně okmínovaný, uvnitř krásně propečený. Mnozí si takové chleby pamatujeme z dětství, a ne vždy ten, který doneseme z obchodu, odpovídá našim představám. Pojďte si s námi vyzkoušet upéct ten nejlepší bochník.

Máme pro vás recepty, které upečete klasicky v troubě, ale i takové, na jejichž přípravu těsta použijete domácí pekárnu. Zkoušejte, experimentujte a zvlášť pokud s pečením teprve začínáte, držte se poctivě receptu. I některé drobnosti mohou zapříčinit nedobrý výsledek. Pod většinou receptů se nachází řada komentářů, které vám pomohou vyvarovat se zbytečných chyb. Než se do pečení pustíte, nezapomeňte si je přečíst.
Voňavý kmínový chléb podle tohoto receptu je vysoký, lehký, s pravidelnými očky a křupavou kůrkou, pružný, navíc nádherně i výrazně voní. Víc asi nepotřebujete číst, tento chleba by mohl být tím pravým favoritem. Na těsto budete potřebovat i trochu celozrnné žitné mouky a také kefíru. Recept je rozepsaný pro domácí pekárnu.

2. místo

Na domácí chléb máte chuť, ale odrazuje vás složitý postup hnětení a překládání těsta? Pak vyzkoušejte chlebík podle tohoto receptu. Nadchne vás nejen svou jednoduchostí, ale hlavně výbornou chutí. Suroviny odměřte na hrnky, kvasnice se budou hodit sušené.

3. místo

Recepty Ládi Hrušky jsou velmi populární a to samé platí i pro recept na tento báječný chléb. Suroviny odměříte na hrnky. Kromě hladké mouky potřebujete pouze sušené droždí a trochu soli i kmínu, nakynuté těsto dejte do nahřáté nádoby a chlebík upečte pěkně dozlatova.

4. místo

Další recept je popsaný velmi podrobně, to ale neznamená, že je složitý. S přípravou těsta vám pomůže domácí pekárna, na těsto použijete žitnou chlebovou mouku a také hladkou pšeničnou. Vypracované těsto nechte vykynout na teplém místě a pak šišku chleba dejte do pomoučené ošatky. Těsto v ošatce pouze kyne, získá tak pěkný tvar, ale peče se už bez ošatky.

5. místo

Na těsto budete potřebovat žitnou chlebovou mouku, pšeničnou hladkou mouku, ve slupce vařené brambory a čerstvé droždí. Na ochucení si připravte drcený kmín a chlebové koření. Těsto opět připraví domácí pekárna, ale připravíte je snadno i ručně. Přidat do něj můžete cibuli, česnek, škvarky i bylinky. Na kynutí použijete ošatku, na pečení rozpálený hrnec s poklicí nebo mísu z jenského skla.

6. místo

Příprava bramborového chleba je velmi snadná a poradí si s ní i kuchař úplný začátečník. Mouku budete potřebovat hladkou pšeničnou a také žitnou celozrnnou. Upečený chléb je měkký, mechový, chutná druhý i třetí den a krásně se krájí.

7. místo

Chléb inspirovaný receptem z kuchařky Romana Vaňka je opravdu výtečný. Vyzkoušejte tuto dobrotu z hladké pšeničné a žitné mouky, těsto nechte nakynout v ošatce a upečte v zapařené a vyhřáté troubě. V receptu najdete i zajímavou radu, jak snadno zapařit troubu.

Podle následujícího videoreceptu upečete chutný chléb sypaný kmínem. Na postup a čas je nenáročný. O oblíbenosti receptu svědčí mimo jiné i dlouhá řada komentářů a také fotografií hotového chleba, rozhodně jej můžeme doporučit.

 

Komentáře

Další tipy a triky