Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 bylinných domácích sirupů a medů: Připravte si z voňavých bylinek osvěžující a lahodné nápoje
Zdroj: Top recepty

S jarem přichází čas na tvorbu sirupů a medů z rostlin. Nenechme si utéct dobu, kdy jednotlivé rostliny kvetou nebo mají svěží a mladé výhonky, ze kterých se sirupy a medy tvoří. Kdybychom nepodchytili ten správný okamžik, pak další příležitost budeme mít až zase za rok.

Řadu rostlin, ze kterých se sirupy a medy připravují, najdeme ve volné přírodě. Bylinky trháme dále od silnic, aby nebyly znečištěny městským ovzduším, výfukovými plyny ani venčícími se pejsky. Vyhneme se také okrajům polí. Sbíráme svěží části rostlin, nejlépe do košíku, abychom je nepomačkali. 

  1. Bezový sirup za studena
  2. Mátový sirup
  3. Pampeliškový med
  4. Sirup ze smrkových výhonků (pro Janinu)
  5. Levandulový med (sirup)
  6. Kopřivový sirup
  7. Sirup z rýmovníku

1. místo

Kdo by neznal oblíbený bezový sirup z keře černého bezu, který začíná kvést v červnu. Tento recept nám nabízí jednoduchou přípravu sirupu formou zastudena a dokonce s nižším obsahem cukru, než je obvyklé. Proto ho skladujeme v chladu a raději spotřebujeme do 2 týdnů.

2. místo

Na mátový sirup se nám hodí mít větší porost máty na zahrádce. Sbíráme mladé lístky a mimo ně nám postačí už jen třtinový sirup a voda. Do cukru svařeného s vodou přidáme mátové lístky, které krátce necháme přejít varem a následně macerujeme. Mátový sirup se hodí do letních osvěžujících drinků a nápojů. 

3. místo

Na přípravu pampeliškového medu je ta pravá chvíle, když na loukách začnou kvést záplavy žlutých pampelišek. Ale pozor, netrvá to dlouho. V čistém prostředí nasbíráme dostatečné množství květů pampelišek a doma se pustíme do vaření medu. S medem si osladíme oblíbená jídla nebo šálek horkého čaje

4. místo

Na přípravu smrkového sirupu je třeba se na jaře vydat do lesů nebo na vlastní zahradu pro mladé výhonky smrků. Sirup se využívá na řadu neduhů v lidovém léčitelství, ale i jako aromatické sladidlo. Příprava tohoto sirupu trvá sice 2-3 týdny, ale odměnou nám bude příjemná chuť a léčivé účinky. 

5. místo

Voňavý levandulový med na nás dýchne atmosféru slunného a teplého jihu. Pro výrobu medu použijeme kvetoucí větvičky levandule, skořici a citrón, které krátce povaříme, necháme 24 hodin louhovat a poté svaříme s cukrem.

6. místo

Kopřivový sirup připravujeme z mladých lístků kopřivy dvoudomé, kterou jistě ve svém okolí najdeme. Na sběr se vydáme s rukavicemi. Z chutného sirupu připravujeme osvěžující nápoje. Můžeme také vyzkoušet míchat kopřivový sirup s bezovým.

7. místo

Sirup zvládneme vyrobit i z pokojové rostlinky - rýmovníku. Jeho léčivé účinky oceníme při nachlazení a v sezóně chřipek, ale popíjet ho můžeme i preventivně. Díky přidaným plátkům pomeranče a citrónu bude sirup krásně vonět.  

Výroba jednotlivých sirupů je obvykle podobná, i když v jednotlivých receptech mohou být odlišnosti. Nejzásadnější rozdíl je, zda chystáme sirup zastudena nebo zatepla. Následující video-recept nám názorně ukáže univerzální postup výroby sirupu, na který zpracujeme např. meduňku, mátu nebo levanduli:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky