7 jídel z dýně: Pochutnejte si na tom nejlepším z krásně barevné královny podzimu
Dýně se mohou chlubit nejen efektním dekoračním vzhledem, ale i jemnou chutí, která se výtečně hodí do řady skvělých jídel. Našli jsme pro vás sedm nejoblíbenějších receptů z dýně, podle kterých můžete zpracovat svou letošní úrodu této oranžové krásky.
Dýní existuje celá řada druhů. Každá se lépe hodí k jinému zpracování a do jiných jídel. V poslední době čím dál více získává na oblíbenosti dýně hokkaido, která každého, kdo ji vyzkouší, rozhodně nadchne. Její příprava je bezkonkurenčně rychlá. Plody stačí rozkrojit a zbavit vnitřku se semeny. Žádné loupání, nic složitého na přípravu - prostě rychlovka s výbornou chutí, vůní a barvou. Hokkaido je jednoduše skvělou plodinou podzimu, která v dobrém stavu vydrží až dlouho do zimy, někdy dokonce do jara.
- Dýňová polévka
- Dýňová polévka s fazolemi
- Dýně s cibulí, česnekem a sýrem
- Gratinovaná dýně s bramborami
- Dýně Hokkaido v křupavých placičkách
- Špagetová dýně s pečeným česnekem a parmazánem
- Pomazánka z pečené dýně a papriky
1. místo
Velmi oblíbeným způsobem zpracování dýně je uvařit z ní krémovou polévku. Na této polévce si pochutnají velcí i malí členové vaší domácnosti. Podle chuti polévku doplníte krutony, smetanou nebo opraženými dýňovými semínky.
2. místo
Z dýně lehce připravíte i tuto hustou zeleninovou polévku s fazolemi. Vydatná polévka zasytí a příjemně zahřeje v sychravém období končícího léta. Mimo dýně a fazolí si v ní pochutnáte na kukuřici, paprice, mrkvi a cibuli.
3. místo
Dýně se hodí na různá zapékaná jídla. Velmi jednoduchý způsob jejího zpracování je nakrájet ji na plátky a upéct ji s cibulí a sýrem. Rychlé jídlo vás překvapí svou výbornou chutí a skvěle se hodí k doplnění různých pokrmů.
4. místo
Báječné budou také tenké plátky dýně, brambor a cibule zapečené se sýrem a slaninou. Jedná se o skvělé jídlo, jehož příprava opět není složitá, zvláště když použijete dýni hokkaido, kterou není třeba loupat, čímž si ušetříte další kus práce.
5. místo
Smažené placičky jsou pochoutkou, kterou můžete připravit z různých druhů zeleniny. Ne jinak je tomu i u dýně, kterou stačí nastrouhat, doplnit o pár ingrediencí, vše smíchat a pustit se do rychlého smažení. Tato dobrota se hodí k masu, bramborám, zeleninovému salátu nebo dipu.
6. místo
Zajímavým odlehčeným jídlem je upečená špagetová dýně připravená na způsob špaget spolu s parmezánem, bylinkami a česnekem. Příprava není náročná a tak se nebojte zaexperimentovat s dýněmi novým způsobem.
7. místo
Z pečené dýně a papriky připravíte i tuto skvělou zeleninovou pomazánku. Umixovanou a dochucenou zeleninu promíchejte s žervé a nastrouhaným eidamem a podávejte s různými druhy pečiva, například s toustem či topinkou.
Dýně jsou všestrannou surovinou, ze které připravíte i řadu sladkých pokrmů. Jako zákusek si můžete upéct například tuto jednoduchou buchtu z dýně podle následujícího video-receptu:
Komentáře