Konec léta a začátek podzimu - to je nejlepší čas dýní a všech dobrot, které se z nich připravují. Mezi dýněmi vyniká odrůda hokaido a není divu - její zpracování je otázkou chvilky, slupku není potřeba loupat, navíc tato dýně báječně chutná a má krásnou barvu.
Nejčastěji používáme oranžově zbarvené hokaido, ale můžeme vypěstovat i odrůdy jiných barev a velikostí. Některé nejsou tak úrodné nebo jsou choulostivější, ale zpracování je pokaždé snadné. Přesto oranžová barva hokaida je přece jen nejžádanější. A co z hokaida uvařit? Vybrali jsme pro vás nejoblíbenější jídla, která určitě nezklamou.
Na tuku osmažíme cibulku, přisypeme na kostičky nakrájenou dýni a chvíli dusíme. Přilijeme zeleninový vývar a vaříme do změknutí dýně. Na závěr polévku rozmixujeme tyčovým mixérem pěkně do krémova. Na zjemnění je výborná smetana, na ozdobení polévky opražená dýňová semena. Polévka podle tohoto receptu má jemnou chuť, ale můžete ji také výrazněji ochutit.
Dýňové koláče, to je pojem. Korpus z křehkého těsta podle tohoto receptu je bohatě naplněný náplní z rozmixované uvařené dýně, vanilkového pudinku a zakysané smetany. Na zdobení jsou vhodné oříšky, rozinky i další ovoce.
Dýňové placičky jsou báječným nápadem na chutné jídlo. Dýni rozkrojíme, pevnou lžící vydlabeme semínka a nastrouháme ji nahrubo. Přimícháme ji k ochucenému těstíčku z mléka, vajec, mouky a Solamylu. Smažíme dozlatova, placičky chutnají teplé i studené.
Pečená dýně je úžasným jídlem pro podzimní dny, navíc něco tak jednoduchého je přesně tím, co potřebujeme při nedostatku času. Vydlabanou dýni stačí nakrájet na měsíčky (nebo kostky), v míse smíchat s nakrájenými bramborami a zalít dobře ochucenou marinádou. Promíchanou směs rozprostřeme na plech a upečeme.
Dýně hokaido si přímo říká o využití do nejrůznějších pomazánek. Směs se sýrem Cottage je jednou ze zajímavých možností. Podušenou dýni vychladíme, rozmačkáme vidličkou, přidáme k ní sýr, prolisovaný česnek, nasekanou zelenou nať a koření. Pomazánka je výtečná vychlazená na čerstvém pečivu nebo na topinkách.
Hokaido je skvělou surovinou k zapékání. Zapékaným jídlům dá nejen krásnou barevnost, ale i výbornou chuť. Při volbě dalších surovin a koření lze zapojit vlastní fantazii, sýr pokrmu velmi prospěje. Podle tohoto receptu použijeme nakrájenou nivu a česnek. Na ochucení se bude hodit méně známá černucha. Při podávání pokrm zdobíme jogurtem.
Další recept je příkladem dýňové pomazánky doplněné pomazánkovým máslem. Vychlazenou tepelně upravenou dýni smícháme s majonézou, česnekem a máslem s křenovou příchutí. Pomazánka výborně chutná s čerstvým pečivem, ozdobená barevně kontrastní zeleninou.
Jídla z dýně hokaidonemusí být složitá, ale právě naopak. Nakrájenou cibuli orestujeme, přidáme kostičky dýně, ochutíme muškátovým oříškem a strouhaným zázvorem a podusíme. Dýni nenecháme rozvařit. Zjemníme sójovou smetanou a můžeme podávat s vhodnou přílohou.
Komentáře