Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 oblíbených receptů z čerstvých hub. Houby sbíráme od konce jara až do prvních mrazíků, ale houbová jídla vaříme celý rok
Zdroj: Pixabay

Jídla z hub a s houbami chutnají většině lidí, jsme národ houbařů. Houby umíme i zajímavě zpracovat. Mnoho nejlepších receptů se dědí v rodinách od maminek a babiček na dcery.

Dát houby pod maso, kde plní roli ochucovadla a koření, je poměrně jednoduché. My jsme se tentokrát zaměřili na recepty, ve kterých houby hrají hlavní roli. Mezi nejoblíbenější jídla patří kulajda, houbové řízky, houbová omáčka, houbový pekáček, houbová smaženice, zapečené nudle s houbami a houby na smetaně.

1. místo

V osolené vodě doměkka uvaříme nakrájené brambory, houby a cibuli s kmínem a bobkovým listem. Zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně. Provaříme, vlijeme vejce, necháme ztuhnout, dochutíme octem a čerstvým koprem. Tato jednoduchá chutná polévka patří k našim kulinářským pokladům. 
 

2. místo

Silnější plátky hub osolíme, obalíme v mouce, vejci a strouhance, usmažíme ve vyšší vrstvě oleje. Podáváme s bramborovou kaší nebo vařenými brambory a tatarskou omáčkou. Tatarskou omáčku můžeme připravit domácí.
 

3. místo

Nakrájené houby uvaříme ve vodě doměkka. Pak zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně, provaříme, dochutíme a podáváme s knedlíkem, bramborem nebo těstovinami.
Tip: Doporučujeme houby místo vaření podusit na zpěněné nakrájené cibuli a pak zahustit podle receptu. Výsledek bude méně rychlý, ale chutnější.
 

4. místo

Když najdeme dostatek hřibovitých hub, upečeme houbový pekáček, je to výborné. Houby omyjeme, okořeníme, vložíme na osmahnutou slaninu, zalijeme smetanou a pečeme doměkka. Podáváme s bramborami nebo pečivem
 

5. místo

Na cibuli, zpěněnou na sádle, vložíme omyté a nakrájené houby, okořeníme, osolíme a dusíme doměkka. Zalijeme rozkvedlanými vejci a necháme je srazit za stálého míchání. Podáváme s chlebem. Jak připravit houby na smaženici, si můžete přečíst v našem dalším článku.
 

6. místo

Zapečené těstoviny s houbami jsou variací na oblíbené šunkofleky a mají příjemně výraznou chuť. V tomto receptu jsou doplněné ještě uzeným masem a strouhaným sýrem. Uvařené těstoviny promícháme s podušenými houbami, nakrájeným uzeným (není nutné), nastrouhaným sýrem a vejci. Zapečeme v pekáčku nebo zapékací míse do zezlátnutí povrchu.
Tip: Podobně můžeme s podušenými houbami zapéct i plátky předem uvařených brambor.
 

7. místo

Oblíbenost houbových omáček potvrzuje recept na lišky na smetaně. Čerstvé lišky lze i koupit. Osmahneme nakrájenou cibuli, přidáme strouhanou kořenovou zeleninu a společně smažíme. Okyselíme a přidáme lišky. Podlijeme a dusíme téměř doměkka. Pak zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně, provaříme, dochutíme a podáváme s knedlíkem, těstovinami nebo noky. Jak uvařit domácí hrnkové knedlíky, poradí náš další článek.
 
 

 

 
 

 

 

 
 

 

 

 
 
 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky