Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pořádná houbová polévka je výtečná pro zahřátí i k zasycení, ovšem především úžasně chutná. Vybrali jsme pro vás recepty na polévky, na kterých si určitě pochutnáte a které patří mezi našimi "houbovkami" k těm nejlépe hodnoceným. Ať už zvolíte kulajdu, bramboračku nebo fazolovku, úspěch u rodiny je předem zaručen.

Čerstvě nasbírané houby je potřeba zpracovat co nejdříve, aby se nezačaly kazit. Houbovkám dají zvlášť dobrou chuť pravé hříbky, případně jiné hřibovité houby, ať už budou čerstvé, mražené, sušené nebo dokonce jen ve formě sušeného houbového prášku. Pokud rostou houby, určitě využijte příležitost nasbírat si něco z těchto pokladů lesa. Kupované žampióny jsou sice také fajn, ale chuť lesních hub je přece jen úplně jiná.

1. místo

Pod názvem kulajda si každý představuje trochu jinou polévku - v každé rodině a v každém kraji se vaří trochu jinak, ale společné mají to, že je, jednoduše řečeno, všichni milujeme. Patří do nich houby - někdo dává kuřátka, jiný hřibovité houby, další nedá dopustit na houby naložené v octě. O jemnost polévky se postará smetana. Nezapomeňte také na kopr, ať už čerstvý nebo mražený.

2. místo

Bramboračky jsou bezvadné polévky, krásně zahřejí a zasytí, a stejně jako kulajdy se vaří v každé rodině trochu jinak. To ale vůbec nevadí, výborné jsou pokaždé. Neměla by v nich chybět kořenová zelenina, na dochucení určitě přidejte majoránku, často se dává i česnek. Houby mohou být čerstvé nebo sušené, úplně nejlepší chuť polévce zajistí pravé hříbky.

3. místo

Kombinace luštěnin a hub je skvělou volbou. Za málo peněz kvalitně nasytíte celou rodinu. Velké bílé fazole chutnají výtečně, uvařit je můžete předem v pomalém hrnci. O tu nejlepší chuť se postará osvědčená trojice koření - bobkový list, pepř a nové koření. Když přidáte ještě mletou papriku a na zjemnění smetanu, určitě nezůstanete u jednoho talíře.

4. místo

Kroupy a houby, to je osvědčená dvojice, která se báječně doplňuje se zeleninou. Vydatná polévka s bramborami nás krásně prohřeje a hodí se zvlášť do sychravých dnů. Pórek dá každé polévce ještě lepší chuť, část můžete zpěnit hned na začátku společně s cibulí

5. místo

Lesních hub nemusí být mnoho, stačí menší úlovek, polévka bude i tak vonět přímo úchvatně. Tato je poměrně jednoduchá a potěší všechny, kdo si potrpí na kapustu. Když doplníte polévku vývarem, bude její chuť ještě plnější. Na talíři každou porci ozdobte čerstvou petrželkou.

6. místo

Stačí se podívat na fotografii krásně barevné polévky a nejspíš nikdo nezůstane chladným. Do kulajdy využijete houby čerstvé i naložené a kromě mléka také kelímek zakysané smetany. Opět nesmí chybět kopr, a uvařená vajíčka krájejte na kráječi a vkládejte do každého talíře až při podávání. Těšte se na úžasnou symfonii chutí.

7. místo

Paní nadlesní takovou polévku musela umět dokonale, proto ani s tímto receptem určitě neuděláte chybu. Polévka je poměrně jednoduchá, voní česnekem a majoránkou, pepř se postará o přiměřený říz. Každou porci ozdobte jemně nakrájenou petrželkou nebo pažitkou.
A na závěr ještě jedna kulajda, kterou vám předvede názorné video. Opět na přípravu nic složitého - jednoduchá polévka si získala mnoho nadšených příznivců a náš recept může patřit i mezi vaše rodinné poklady.
Houbové polévky jsou většinou syté, o tom není pochyb, proto k nim stačí podávat krajíc chleba. Ovšem pokud máte dostatek jablek, strávníci budou zaručeně nadšeni, když jako další chod upečete jablečný štrúdl, třeba podle skvělého receptu od našich čtenářů.

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář