Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

7 houbových polévek: Pochutnejte si na nejlepší kulajdě, bramboračce či falešné dršťkové
Zdroj: Top recepty

Teplý a deštivý podzim často přeje oblíbenému českému koníčku, kterým je houbaření. Po radosti z nalezených úlovků přichází na řadu zpracování houbové úrody, které nám někdy může dát pořádně zabrat. Jako inspiraci k využití těchto darů lesa jsme pro vás připravili přehled sedmi oblíbených houbových polévek.

Houbové polévky příjemně zasytí a zahřejí. Pokud máte koše plné hub, pak přichází na řadu nejen vaření z čerstvě sklizených, ale také zpracování jejich nadbytku na zimu. Houby můžete nakládat, sušit, ale také mrazit. Uskladněné houby pak lehce a pohodlně použijete při vhodné příležitosti opět do polévek či jiných houbových dobrot a specialit.

  1. Babiččina rychlá kulajda
  2. Starodávná polévka z hub
  3. Žampionový krém
  4. Kudrbánková polévka
  5. Bramboračka č. 3
  6. Dršťková polévka z hlívy ústřičné
  7. Houbová zelňačka - slovenská

1. místo

 

Kulajda patří mezi tradiční houbové polévky a rodinný způsob její přípravy se často předává z generace na generaci. Vyzkoušet můžete také tento jednoduchý postup. Na talíři vás bude čekat lahodná směsice brambor, hub, vajec a kopru

2. místo

 

Naše babičky nám přenechaly řadu osvědčených receptů. Jedním z nich je i tato rychlá polévka z lesních hub, do které zavaříme knedlíčky ze strouhanky a hotovou polévku hustě posypeme nadrobno nakrájenou pažitkou.

3. místo

Nemáte žádné čerstvě nasbírané lesní houby? Nezoufejte. Houbovou chuť si můžete užít i v tomto skvělém žampionovém krému, na který si houby zkrátka jednoduše koupíte. Křupavé krutonky z opečených rohlíků už jen doplní chutnou polévku na talíři.

4. místo

Můžeme také nejen zavzpomínat, ale rovnou uvařit další tradiční polévku, která je plná voňavých hříbků, brambor, cibule, kořenové zeleniny a jednoduchých nočků. V jednotlivých oblastech se tato polévka vařívala pod různými názvy, jako třeba kudrbánková či kudlásková.

5. místo

 

Snad všem známá bramboračka je plná nejen brambor, zeleniny, ale také čerstvých hub. Přidáme do ní třený česnek. Voňavá a vydatná polévka přijde k chuti a příjemně zasytí i zahřeje v pošmourných podzimních dnech. Pokud hledáte osvědčený recept na bramboračku, pak neváhejte a vyzkoušejte tento.

6. místo

 

Z různých druhů hub lze připravit falešnou dršťkovou polévku, na které si pochutnají nejen vegetariáni. Využít můžeme jak kupovanou hlívu ústřičnou, tak třeba lesní úrodu v podobě kotrče kadeřavého či václavek.

7. místo

 

Výborná polévka ve které vyniká chuť hlávkového zelí a hub, zjemněná šlehačkou je dalším oblíbeným receptem. Ještě chutnější bude polévka až druhý den po uvaření, když se nechá odležet, pokud vám ovšem do druhého dne nějaká zůstane. 

Z úrody hub můžeme uvařit nejen chutnou polévku, ale i řadu dalších pochoutek jako je houbové rizoto, guláš, omáčka nebo tradiční houbový kuba. Kubu snadno připravíte podle následujícího video-receptu:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky