7 houbových polévek: Pochutnejte si na nejlepší kulajdě, bramboračce či falešné dršťkové
Teplý a deštivý podzim často přeje oblíbenému českému koníčku, kterým je houbaření. Po radosti z nalezených úlovků přichází na řadu zpracování houbové úrody, které nám někdy může dát pořádně zabrat. Jako inspiraci k využití těchto darů lesa jsme pro vás připravili přehled sedmi oblíbených houbových polévek.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Babiččina rychlá kulajda
- Starodávná polévka z hub
- Žampionový krém
- Kudrbánková polévka
- Bramboračka č. 3
- Dršťková polévka z hlívy ústřičné
- Houbová zelňačka - slovenská
1. místo
Kulajda patří mezi tradiční houbové polévky a rodinný způsob její přípravy se často předává z generace na generaci. Vyzkoušet můžete také tento jednoduchý postup. Na talíři vás bude čekat lahodná směsice brambor, hub, vajec a kopru.
2. místo
Naše babičky nám přenechaly řadu osvědčených receptů. Jedním z nich je i tato rychlá polévka z lesních hub, do které zavaříme knedlíčky ze strouhanky a hotovou polévku hustě posypeme nadrobno nakrájenou pažitkou.
3. místo
Nemáte žádné čerstvě nasbírané lesní houby? Nezoufejte. Houbovou chuť si můžete užít i v tomto skvělém žampionovém krému, na který si houby zkrátka jednoduše koupíte. Křupavé krutonky z opečených rohlíků už jen doplní chutnou polévku na talíři.
4. místo
Můžeme také nejen zavzpomínat, ale rovnou uvařit další tradiční polévku, která je plná voňavých hříbků, brambor, cibule, kořenové zeleniny a jednoduchých nočků. V jednotlivých oblastech se tato polévka vařívala pod různými názvy, jako třeba kudrbánková či kudlásková.
5. místo
Snad všem známá bramboračka je plná nejen brambor, zeleniny, ale také čerstvých hub. Přidáme do ní třený česnek. Voňavá a vydatná polévka přijde k chuti a příjemně zasytí i zahřeje v pošmourných podzimních dnech. Pokud hledáte osvědčený recept na bramboračku, pak neváhejte a vyzkoušejte tento.
6. místo
Z různých druhů hub lze připravit falešnou dršťkovou polévku, na které si pochutnají nejen vegetariáni. Využít můžeme jak kupovanou hlívu ústřičnou, tak třeba lesní úrodu v podobě kotrče kadeřavého či václavek.
7. místo
Výborná polévka ve které vyniká chuť hlávkového zelí a hub, zjemněná šlehačkou je dalším oblíbeným receptem. Ještě chutnější bude polévka až druhý den po uvaření, když se nechá odležet, pokud vám ovšem do druhého dne nějaká zůstane.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Komentáře