7 houbových receptů: Co dobrého uvařit z lesních hub
Houbové pokrmy připravené z lesních a vlastnoručně nasbíraných hub výtečně obohatí naši kuchyni. A co z nich uvařit? Možností je mnoho. Polévky, omáčky, zapečené pokrmy, smažené řízečky nebo jednoduché guláše - vše voní a chutná velmi lákavě.
Důležité je sbírat jen houby, které opravdu dobře poznáme. Po příchodu domů je co nejdříve zpracujeme nebo rozložíme a uložíme do chladna. Houby při zpracování kontrolujeme, nesmí být červivé nebo plesnivé. Nejlepší jsou mladé a pevné houby.
Houbové omáčky z čerstvě nasbíraných lesních hub jsou velkou pochoutkou. Podle tohoto receptu houby podusíme na cibulce, posypané kmínem. Zvlášť připravíme jíšku, doplníme ji mlékem a smetanou, a do hotové omáčky přidáme podušené houby.
2. místo
Houby nejprve rozkrojíme, posolíme a posypeme kořením. Do pekáčku připravíme opečenou slaninu, přidáme houby, doplníme nakrájeným česnekem a zalijeme smetanou. Tuto na přípravu jednoduchou pochoutku podáváme s bramborami nebo pečivem.
3. místo
Smažené houby jsou velmi chutné. Smažit je můžeme buď obalené v trojobalu nebo těstíčku, případně dokonce nakrájené houby mohou být součástí těstíčka či karbanátků. Tento recept je méně tradiční - rozkrojený hermelín naplníme směsí podušených hub, opět obě části sýra spojíme, obalíme v trojobalu a usmažíme na oleji.
4. místo
Houbové polévky krásně zahřejí i zasytí a náramně si na nich pochutnáme. Polévka paní nadlesní je jednou z nich. Zahuštěná je cibulovou jíškou a ochucená paprikou, česnekem a majoránkou. Na talíři ji dozdobíme petrželkou nebo pažitkou.
5. místo
Maso připravené na houbách je oblíbeným jídlem. Nejlepší jsou hříbky, právě donesené z lesa. Použít můžeme i houby sušené nebo mražené. Pokrm podáváme s bramborovou kaší, na ozdobení se dobře hodí svěží petrželová nať.
6. místo
Přemýšlíte, co rychlého připravit s houbami? Nemusí to být pokaždé jen houby na kmíně podávané s chlebem. Velkou rychlovkou jsou houby s kuskusem. Kuskus stačí zalít vroucím vývarem a nechat pod pokličkou nabobtnat. Pokrm dozdobíme zelenou petrželkou a strouhaným sýrem.
7. místo
Kombinace brambor, lesních hub, cibule, sýra a smetany je opravdu jedinečná. Na dochucení zapečeného pokrmu použijeme drcený kmín, mletý pepř a rozmarýn. Při dopékání necháme vytvořit pěknou kůrčičku a můžeme podávat.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Na závěr pro vás máme ještě jeden recept na houbovou omáčku. Budete do ní tentokrát potřebovat pomazánkové máslo a určitě si pochutnáte.
Komentáře