7 oblíbených jídel s hříbky. Můžeme je připravovat mnoha způsoby, výsledkem bude vždy skvělé jídlo úžasné chuti
Hříbky jsou zřejmě nejoblíbenější u nás rostoucí houby a není divu - všem jídlům, do kterých je přidáme, dají nezměnitelnou skvělou chuť. Využití je velmi široké, proto hříbků není doma nikdy dost a v kuchyni se vyplatí. Do našeho přehledu jsme vybrali populární jídla z našeho receptáře.
Hříbky, které doneseme z lesa a hned nespotřebujeme, můžeme snadno sušit a po usušení je zpracovat na houbový prášek, který je velmi užitečným kořením. Hříbky můžeme také mrazit a dalšími způsoby je uložit na zimu:
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
- Staročeská bramborová omáčka s hříbky
- Těstoviny se smetanovými hříbky
- Kližka na hříbcích a křemenáčích s česnekovou bramborovou kaší a hlívovými hranolky
- Bylinkové kuře na hříbcích
- Flíčky zapékané s hříbky, slaninou a sekanou kapustou
- Tortilla se šťavnatým kuřecím masem a hříbky
- Hříbkové rizoto (Risotto ai funghi porcini)
1. místo
Na poctivou staročeskou omáčku uvaříme brambory ve slupce a po oloupání je nakrájíme na plátky. V hrnci usmažíme tmavší jíšku, zalijeme ji vývarem, přidáme hříbky a třený česnek. Vaříme, nakonec přisypeme brambory, majoránku a dosolíme. Na talíři posypeme pažitkou.
2. místo
Omáčku s čerstvě nasbíranými hříbky lehce dochutíme pepřem, česnekem a bílým vínem. Doplníme vývarem a smetanou, podusíme. Hotovou omáčku smícháme s uvařenými těstovinami. Ještě lepší bude dozdobená strouhaným parmezánem
3. místo
Kližka na hříbcích a křemenáčích s česnekovou bramborovou kaší a hlívovými hranolky
Recept ještě nebyl hodnocenDo tohoto pokrmu zužitkujeme kromě hříbků i další druhy hub. Základem je dobře připravená hovězí kližka, prošpikovaná uzeným špekem, kterou až v průběhu tepelné úpravy doplníme houbami. Bramborovou kaši dochutíme prolisovaným česnekem a kouskem másla.
4. místo
Porce kuřete vložíme do pekáče společně s houbami, stroužky česneku a bylinkami (rozmarýn, šalvěj, majoránka). Při pečení v troubě doplníme kouskem másla a upečeme dozlatova. Z výpeku vytvoříme chutnou omáčku.
5. místo
Těstoviny uvaříme, přimícháme k nim osmahnutou cibulku se slaninou a hříbky. Doplníme nakrájenými kapustovými listy a dobře dochutíme. Směs velmi dobře doplní smetana i vejce. Zapečeme v troubě dozlatova. Podáváme s kyselými okurkami a čerstvou zeleninou.
6. místo
Tortilly plníme různými různými způsoby a pokaždé si pochutnáme. Tentokrát je můžeme vyzkoušet se šťavnatým kuřecím masem a hříbky. Maso před tepelnou úpravou ochutíme a necháme odležet. Připravíme je na cibulce, slanině a houbách. Ochutíme česnekem a nasekanou petrželkou.
7. místo
K houbám orestovaným na šalotce a česneku přidáme rýži a opečeme. Podlijeme vínem, poté vývarem a vaříme do změknutí rýže. Rizoto doplníme kouskem másla, nastrouhaným sýrem a jemně nakrájenou naťovou petrželí. Můžeme dozdobit parmezánem.
Na závěr ještě přidáváme tip na houbový pekáček, který je plný chutných hříbků. Výborně chutná s pečivem nebo bramborami. Při vaření nám poradí video s názorným postupem:
Komentáře