Nasytit rodinu jednoduše a s minimem práce či zašpiněného nádobí vyžaduje více přemýšlení o tom, co a jak uvařit. Zvláště o víkendech, o prázdninách, nebo na chalupě či chatě, se nám praktické recepty z jednoho hrnce či pekáčku hodí.
Jídla z jednoho pekáčku jsou ideální na dny, kdy se nám nechce nebo nemáme čas či možnost vařit klasicky. Postup je jednoduchý. Vše najednou narovnáme do pekáčku nebo remosky a po upečení máme maso i přílohu jedním rázem, většinou i včetně porce zeleniny.
Potřebujete nakrmit několik hladových krků, a to co možná nejrychleji? Recepty z jednoho pekáče jsou přesně to, co hledáte. Vaření v tomto stylu znamená, že připravujete nějakou dobrotu, většinou…
Předpečená stehna doplníme rýží se zeleninou a dopečeme společně. Maso i zelenina báječně rýži ochutí, výpek se do ní vsákne a výsledkem je skvělý oběd. Zbývá jen jídlo naservírovat.
Masovou směs s rajčaty vrstvíme s plátky těstovin a bešamelovou omáčkou, posypeme sýrem a zapečeme. Lasagne chutnají dětem i dospělým. Místo masa můžeme jako změnu vyzkoušet některou bezmasou verzi.
Francouzské neboli zapečené brambory jsou jedním z typických jídel z jednoho pekáčku. Navrstvíme brambory, maso, zeleninu nebo houby, zalijeme vejci a zapečeme. Z předvařených brambor bude jídlo hotové opravdu brzy.
Musaku mnozí známe z pobytů v jižních zemích Evropy. Vrstvy brambor, masové směsi, zeleniny a bešamelové omáčky se společně zapečou a vytvoří symbiózu chutí. Takovým obědem nepohrdne nikdo.
Báječné jídlo naší šikovné uživatelky kombinuje brambory, masové kuličky a hlávkové zelí. Chutě spolu skvěle ladí. Doporučujeme vyzkoušet jídlo, kterým za málo peněz nasytíte celou rodinu.
Rumunská kuchyně po staletí chytala vlivy maďarské i turecké a bývá příjemně pikantní. Zajímavé a pikantní je i Kološvárské zelí. Kysané zelí pečené s ochuceným masem, rýží a klobásou voní do okolí. Ještě chutnější je toto jídlo, když ho necháte den v chladnu rozležet a pak ohřejete.
Panuje všeobecný názor, že jídla britského souostroví za mnoho nestojí. Několik známých jídel to ale popírá. Třeba tato výborná masová směs Shepherd's pie zapečená pod bramborovou kaší se sýrem je příkladem skvělého irského jídla.
Jídla z jednoho pekáčku kromě již zmíněných výhod minima práce a nádobí šetří spotřebu energie nutné k vaření, zvlášť když použijeme remosku.
Komentáře