Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Kaki je báječné ovoce, které upoutá na první pohled krásnou barvou. Je sytě oranžové, některé odrůdy jsou zbarvené až do červena. Výborně se hodí do salátů, na zdobení moučníků, ale i do krémů, pohárů, džemů i kompotů. Vybrali jsme pro vás recepty, ve kterých se toto lahodné ovoce výtečně uplatní.

Příprava kaki ke konzumaci je snadnázralost ověřte dotykem, ovoce umyjte, odstraňte stopku, plod rozkrojte a můžete jíst vnitřek lžičkou nebo z něho připravit pyré. Ovoce také můžete nakrájet, přičemž tužší slupku není nutné loupat, ale pokud vám vadí, oloupejte ji. Kromě výborné chuti má kaki pozitivní účinky na naše zdraví. Dr. Pamplona Roger v Encyklopedii léčivých potravin upozorňuje mimo jiné na příznivý vliv kaki na naše trávení.

1. místo

Kaki se díky příjemné chuti a výrazné barvě výborně hodí do ovocných salátů. Stačí ho nakrájet na kostičky a smíchat s jinými druhy ovoce (banány, kiwi, jablka, pomeranče, mandarinky), přidat můžeme i vlašské ořechy, nejlépe předem namočené ve vodě, aby změkly. Do salátů používáme dobře vyzrálé, ale pevné kaki. Náš recept je příkladem salátů, do kterých se kromě ovoce hodí i sýry, případně listová zelenina a ořechy.

2. místo

Jemná a příjemná chuť kaki se výtečně uplatní v krémech a dezertech, vyzkoušet můžete třeba pudinkový dezert se zakysanou smetanou podle tohoto jednoduchého receptu. Kromě kaki se o výbornou chuť postarají také banány, dezert není potřeba přislazovat. 

3. místo

Kaki je skvělé i do tepelně upravovaných moučníků, obdobně jako i jiné ovoce. Vzhledem k ceně kaki používáme spíš k doplnění a ozvláštnění jiných druhů ovoce, třeba jablek, ale můžete vyzkoušet jednoduchý závin z listového těsta, ve kterém má kaki hlavní roli.

4. místo

Méně obvyklý recept na sladké knedlíky s nastrouhaného kaki určitě zaujme milovníky netradiční sladké kuchyně. Z tří plodů připravíte 13 knedlíků, které na talíři stačí polít máslem a posypat moučkovým cukrem nebo ozdobit podle vlastních zvyklostí. Knedlíky lze připravit i ve slané verzi.

5. místo

Sladké lívanečky jsou milovanou dobrotou pro mnohé z nás. Můžete je připravit podle oblíbeného receptu a ozdobit po libosti krémy a také chuťově jemným ovocem, třeba banány a kaki, jak je uvedeno v tomto receptu. Pokud zrovna nemáte po ruce mascarpone, podívejte se, jak lze nahradit.

6. místo

Některé ovoce (např. broskve, pomeranče) se velmi dobře uplatní v méně obvyklých kombinacích, třeba s kuřecími řízky. Podle našeho receptu můžete připravit závitky z uzeniny, které naplníte sýrem a plátky kaki. Jedná se o nenáročnou rychlovku, kterou můžete podávat s pečivem nebo s bramborovou kaší.

7. místo

Muffiny, jednoduché a rychlé pečivo, které se hodí přesně do ruky, připravíte podle celé řady receptů. Na ty naše budete potřebovat celozrnnou špaldovou mouku, zralý banán a kaki. Cukr použijte třtinový a mléko sójové.

Méně obvyklé ovoce výtečně doplní ovocné druhy, které jsou v naší kuchyni zastoupeny běžně a ve vyšší míře. Určitě vyzkoušejte i další druhy ovoce a nezapomeňte také na ananas, s jeho porcováním vám poradí krátké instruktážní video.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář